Η Ελλάδα δεν αποφασίζει το μέλλον της (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/11/2014

Η Ελλάδα δεν αποφασίζει το μέλλον της (3)

Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, παρά τις γενικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών για άμεση έλευση των δανειστών τις επόμενες μέρες. H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva τόνισε σήμερα (11/11) ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προτίθεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Andreeva είπε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, στα «κόκκινα» δάνεια, στην είσπραξη των φόρων και άλλων πηγών των δημοσίων εσόδων.

Η δήλωση αυτή είναι στην κατεύθυνση της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση, ώστε να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών, σε μια δύσκολη αξιολόγηση που θα καθορίσει και τις αποφάσεις του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Η Andreeva είπε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Πάντως το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες μεταδίδει πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των Ελληνικών αρχών σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, όπως και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω πέμπτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχύνει η Ελλάδα τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogoroup, μία στα τέλη Νοεμβρίου και η τελευταία στις 8 Δεκεμβρίου, και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ότι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών-μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει 19 όρους που προκύπτουν από το σημείωμα–τελεσίγραφο που έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 7/11, από τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι:
[1] Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δις για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η Ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
[2] Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 8/11/14, το σχήμα των μέχρι και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία τονίζει ότι οι τόσες δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.
[3] Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για τις οικογένειες (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.
[4] Διαπίστωση της τρόικα ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
[5] Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η Ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο πρόγραμμα στήριξης, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
[6] Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).
[7] Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
[8] Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο πρόγραμμα στήριξης. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
[9] Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
[10] Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
[11] Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.
[12] Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.
[13] Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
[14] Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
[15] Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δις και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600 με 700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
[16] Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
[17] Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
[18] Υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
[19] Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψεύδεται και να διακηρύσσει πως έχει τον έλεγχο της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της μελλοντικής πορείας του τόπου. Ποτέ δεν τον είχε και δεν πρόκειται να τον αποκτήσει. Όλα τα υπόλοιπα όπως έχω ξαναπεί, αποτελούν δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, για εγχώρια "κατανάλωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου