Η καταγραφή της Ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/11/2014

Η καταγραφή της Ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με χτεσινό (10/11) δημοσίευμα του BBC, η αυξανόμενη ψυχρότητα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση που ξεκίνησε με την Ουκρανική κρίση, στέλνει «κύματα» στρατιωτικής έντασης σε όλη την Ευρώπη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο όχι μόνο να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, αλλά και να χαθεί ο έλεγχος.

Το ΝΑΤΟ απάντησε στη νέα συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ενισχύοντας τους ελέγχους από αέρος και τις ασκήσεις με όλα τα μέλη του στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Η Ρωσία από την πλευρά της, στράφηκε σε πιο επιθετικές, στρατιωτικές πολιτικές που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο. Θυμηθείτε τις παλαιότερες δημοσιεύσεις μου σχετικά με το θέμα που αφορούσαν σε ανάλυση των επί μέρους περιστατικών όπως αυτό στη Βαλτική, τις Ρωσικές ετοιμασίες στην Αρκτική, τις δύο δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από πυρηνικό υποβρύχιο σε βύθιση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά και την αντίδραση των Πολωνών απέναντι στη Ρωσία.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, το European Leadership Network, μία ομάδα ειδικών με έδρα το Λονδίνο, παρουσίασε μία λεπτομερή μελέτη για αυτή τη δυναμική δραστηριότητα της Ρωσίας. Σε αυτή καταγράφονται περίπου 40 περιστατικά, τα οποία έχουν συμβεί τους τελευταίους οχτώ μήνες. Αυτά έρχονται να προστεθούν, όπως αναφέρει η μελέτη, στις «παραβιάσεις εναέριων χώρων, συγκρούσεις στον αέρα που αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή, συναντήσεις στη θάλασσα και άλλες επικίνδυνες ενέργειες που γίνονται σε καθημερινή βάση σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

Παρακάτω φαίνεται ο χάρτης που καταγράφει τα περιστατικά με εμπλεκόμενες πλευρές τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ:
[1] 3 Μαρτίου: Ένα εμπορικό αεροπλάνο απέφυγε την τελευταία στιγμή σύγκρουση με Ρωσικό αεροσκάφος, επειδή το δεύτερο δεν ανέφερε τη θέση του. Αν είχε γίνει σύγκρουση, θα είχε προκληθεί τεράστιο διπλωματικό θέμα, καταδίκη και περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας.
[2] Ιούνιος: Ένοπλο Ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε το κατοικημένο νησί της Δανίας Bornholm, πριν εξαφανιστεί, σε κάτι που έμοιαζε με προσομοίωση επίθεσης. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας περιέγραψαν το γεγονός ως ένα από τα πιο επιθετικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Τη στιγμή που συνέβη αυτό, στο νησί βρίσκονταν για σύσκεψη μεγάλης σημασίας, Δανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
[3] 16 Ιουλίου: Ένοπλο Ρωσικό αεροσκάφος αναχαίτισε Σουηδικό αεροπλάνο επιτήρησης που πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, περνώντας σε απόσταση 10 μέτρων.
[4] 18 Ιουλίου: Αμερικανικό αεροσκάφος επιτήρησης που πετούσε κοντά στο Kaliningrad (Königsberg‎), βρήκε καταφύγιο στο Σουηδικό εναέριο χώρο όταν το πλησίασαν Ρωσικά μαχητικά. Αυτό έγινε χωρίς την άδεια της Σουηδίας. Θεωρείται σοβαρό περιστατικό, γιατί ανάγκασε το Αμερικανικό αεροσκάφος να εισβάλει στο χώρο της Σουηδίας.
[5] Αύγουστος: Πολλαπλές παραβιάσεις του Φινλανδικού εναέριου χώρου από Ρωσικό αεροσκάφος.
[6] 5 Σεπτεμβρίου: Μέλος της Εσθονικής μυστικής υπηρεσίας συνελήφθη από Ρώσους πράκτορες, σε Εσθονικό έδαφος, σε επιδρομή. Το περιστατικό έγινε αμέσως μετά από τις διαβεβαιώσεις του Obama προς τα κράτη της Βαλτικής. Θεωρείται από τα πιο σοβαρά περιστατικά, καθώς πρόκειται για επιδρομή σε περιοχή μέλους του ΝΑΤΟ. Αν ο συλληφθείς είχε προβάλει αντίσταση ή αν υπήρχαν απώλειες, αυτό θα ήταν καταλύτης για περαιτέρω κλιμάκωση.
[7] 17 Σεπτεμβρίου: Δύο Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη μπήκαν στο Σουηδικό εναέριο χώρο, νότια του νησιού Åland. Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας περιέγραψε το περιστατικό ως τη σοβαρότερη εναέρια εισβολή που έχει δεχθεί η Σουηδία εδώ και χρόνια.
[8] 17-27 Οκτωβρίου: Η Σουηδία επιδόθηκε σε ένα απίστευτο κυνήγι, αναζητώντας το Ρωσικό υποβρύχιο που υπήρχε στα νερά της, σύμφωνα με αναφορές. Πρόκειται για το σοβαρότερο αντίστοιχο περιστατικό από τον Ψυχρό Πόλεμο.
[9] - [10] 28-30 Οκτωβρίου: Αεροσκάφος του NATO εντόπισε Ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, σε αποστολή πάνω από τη βόρεια θάλασσα, τον Ατλαντικό και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και μεγάλους σχηματισμούς Ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών πάνω από τη Βαλτική. Όλα αυτά έγιναν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη πέρα από τα συνήθη περιστατικά, εντοπίστηκαν άλλα 11 πιο επιθετικής ή ασυνήθιστα προκλητικής φύσης, που προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κλιμάκωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται παρενοχλήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών, πτήσεις πολύ κοντά σε πολεμικά πλοία και Ρωσικές αποστολές «προσομοίωσης» βομβιστικών επιθέσεων. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, έρχεται και από τις δύο πλευρές. «Το μείγμα της πιο επιθετικής στάσης της Ρωσίας και της ετοιμότητας των δυτικών δυνάμεων να δείξουν αποφασιστικότητα, αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης και απώλειας ελέγχου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Κι όπως έχω ξαναπεί, ο χειμώνας μόλις μπήκε και αναμένεται να είναι μακρύς και δύσκολος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου