Ο Αττίλας και πάλι προ των πυλών! (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/10/2014

Ο Αττίλας και πάλι προ των πυλών! (2)

Επιτέλους το θέμα για το οποίο έγραφα την Κυριακή (5/10) αρχίζει να αντιμετωπίζεται με κάποια σοβαρότητα από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θυμίζω πως το ζήτημα ξεκίνησε η μετά την απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να κάνει σεισμογραφικές έρευνες και μάλιστα περιοχές που είχαν ήδη παραχωρηθεί σε κοινοπραξίες για γεωτρήσεις.

Στο χάρτη που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφονται οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφού απεικονίζονται οι περιοχές της ΑΟΖ που δέσμευσε η Τουρκία από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι αυτές με το κόκκινο χρώμα στο χάρτη. Σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ και στο οποίο βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας» εκεί όπου άρχισε γεώτρηση η Ιταλο-Κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο ίδιο κομμάτι είναι και μέρος του οικοπέδου 2 το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία.

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη» έκανε γεώτρηση η Αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10 και 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη Γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή αποτελεί αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις δημοσιευμένες συντεταγμένες της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή, συμμορφούμενη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κίνηση της Τουρκίας αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση από την εποχή που η Κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την δική της ΑΟΖ, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα της να εκμεταλλευτεί τους πόρους των υδρογονανθράκων (και όχι μόνο) που βρίσκονται στην δική της ΑΟΖ. 
Επίσης στο κείμενο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία και προοπτική της Τουρκίας που παρουσίασε την Τετάρτη (8/10) ο απερχόμενος επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση, Štefan Füle, η Τουρκία καλείται να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό. 
Τέλος η Έκθεση σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν έχει άρει το veto της για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου