Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που είχα θίξει προ τριμήνου και αφορούσε στην "αξιοποίηση" των ναρκωτικών και του sex για την ενδυνάμωση του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά την είδηση πως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δις ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας το 2010, σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα (25/9/2014) στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ακολουθώντας τις οδηγίες συμμόρφωσης που επιτάσσουν οι νέοι Ευρωπαϊκούς κανόνες.
Όπως μετέδωσαν τα Αθηναϊκό-Μακεδονικό και Γαλλικό Πρακτορεία Ειδήσεων και δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία", για το 2013 το ΑΕΠ της Ισπανίας αναθεωρείται βελτιωμένο κατά 2,56%, στο 1,081 τρις ευρώ. Το Ινστιτούτο δεν διευκρινίζει ποιο είναι το ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε εκτός νόμου δραστηριότητες.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το ποσοστό με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, ενώ η νέα μέθοδος κάνει δυσκολότερο τον ακριβή υπολογισμό των δαπανών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της άμυνας.
Για το 2010, την μόνη χρονιά για την οποία το INE δέχθηκε να δώσει ακριβή ποσοστά «κατ' εξαίρεση», υπολογίστηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιστοιχούσαν στο 0,87% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 9,4 δις ευρώ.
Εξ αυτών η πορνεία υπολογίζεται ότι συνεισέφερε το 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ή 3,783 δις ευρώ, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών 5,405 δις ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ. Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., έδωσε προθεσμία έως την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη-μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.
Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο ΑΕΠ της καθώς κρίνει ότι πρόκειται για κάθε άλλο παρά μια «εμπορική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται ελεύθερα». Επίσης η Σουηδία, όπου η «αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών» αποτελεί ποινικό αδίκημα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ουδεμία τέτοια προσαρμογή.
Στην Ισπανία δεν υπήρξε «κανένα πρόβλημα, ούτε τεχνικό, ούτε άλλης τάξεως από μέρους της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται απλώς για την εφαρμογή μιας απόφασης της Eurostat η οποία ελήφθη για να εναρμονιστούν οι μέθοδοι υπολογισμού», όπως δήλωσε πηγή από το υπουργείο των Οικονομικών.
Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αναθεώρησε επί τα βελτίω, κατά 3,8%, την εκτίμησή της για το ΑΕΠ της, ενώ η Βρετανία ανέφερε ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες ενδέχεται να ανέρχονται σε 12,3 δις ευρώ, ή περίπου στο 1% του ΑΕΠ της κατά το 2013.
ΚΆΤΙ ΓΝΏΡΙΖΕ ΈΝΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΠΟΥ ΉΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑ ΝΟΜΟΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΜΕ. ΤΏΡΑ ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ. ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΌ ΌΜΩΣ ΠΏΣ ΘΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή