Δεν φεύγει από το ΔΝΤ η Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/09/2014

Δεν φεύγει από το ΔΝΤ η Ελλάδα

Όλα τα "χαρμόσυνα" μηνύματα της κυβέρνησης έχουν σκορπίσει σαν το όνειρο της θερινής νυχτός. Το καλοκαίρι έφυγε και πήρε μαζί του όλα τα "success stories" και τις ψεύτικες ελπίδες που μοίρασε απλόχερα στον Ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και πρόσφατα στο φιάσκο του Βερολίνο. Ο τελευταίος μύθος που καταρρίφθηκε, μετά τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι αυτός της αποδέσμευσης της χώρας μας από το ΔΝΤ και το πρόγραμμα στήριξης. Το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του, Gerry Rice, αρνείται αυτό το ενδεχόμενο και τονίζει πως η δανειακή σύμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016. Αυτό επανέλαβε και χτες (25/9/2014) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Washington.

Κατόπιν ερώτησης που του έγινε και αφορούσε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο Rice ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την Ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος «στήριξης της Ελλάδας» στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς: «Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι τώρα δίνεται έμφαση στην έκτη αξιολόγηση και ότι το ζήτημα για ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικα με τις Ελληνικές Αρχές. Επίσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε εθελοντική βάση.

Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι επιδίωξη του ΔΝΤ είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι σε «κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» και ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον Rice το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Rishi Goyal, θα ξεκινήσει συνομιλίες στην Αθήνα για τα θέματα-κλειδιά, (α) προϋπολογισμός του 2015 και (β) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις 30 Σεπτεμβρίου και ότι αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση, μέσα στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.Ενδιάμεσα μεσολαβεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Washington.

Στο ερώτημα αν θα συμμετάσχει στην αποστολή και ο Poul M. Thomsen, ο Rice υπενθύμισε ότι έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντού του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ταξίδι στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει όποτε χρειαστεί.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη της Christine Madeleine Odette Lagarde περί απειλών κατά της ζωής της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο Rice ανέφερε ότι οι «απειλές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, πριν μερικά χρόνια» και πως τότε ενίσχυσε τα μέτρα της ασφάλειάς της, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Επίσης, σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο τόκος του ΔΝΤ είναι υψηλότερος από τον τόκο των αγορών, ο κ. Rice δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει προσεχώς. Αλήθεια αυτό το ανακάλυψαν στην κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια; Είναι γνωστό τοις πάσι πως το ΔΝΤ είναι ο ακριβότερος δανειστής! Κάποιος, κάποιον κοροϊδεύει!

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των Ελληνικών τραπεζών που ψήφισε χτες η Βουλή των Ελλήνων και αν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, ο Rice επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση.

Μετά (και) από αυτή τη διάψευση, υπάρχει κανείς που πιστεύει ακόμα τις δηλώσεις και εμπιστεύεται τους χειρισμούς της Ελληνικής συγκυβέρνησης;

1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά παραμένει με "ηχηρό" τρόπο. Επειδή οι κρατούντες είναι καθαρά διπρόσωποι, αντί για διαπραγματευτική και γενναία εθνική στάση έναντι των τροϊκανών, υιοθετούν ενδοτισμό και πλήρη αποδοχή σε ό, τι αυτοί ζητούν. Το μόνο που ζητούν ως επαίτες είναι ένα κοσμητικό είπθετο παρηγοριάς στην στάση τους. Και μετά το πλασάρουν στην ημεδαπή κοινή γνώμη σαν "αποούτρωση" και χειραφέτηση από τα δεσμά του μνημονίου. Τίποτε δεν λένε επίσης για τους όρους της σκληρής μεταμνημονιακής επιτήρησης , που θα συνεχίσουν να θέτουν την πατρίδα σε υπαγόρευση και σκληρότατη εποπτεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή