Όταν κάποιος ζει με δανεικά και δεν έχει εργασία ή εισοδήματα από άλλους πόρους, είναι απολύτως λογικό να χρειαστεί να δανειστεί εκ νέου. Η ίδια αντιστοιχία υπάρχει και σε επίπεδο κράτους. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάπτυξη, είναι φυσικό το κράτος να πρέπει να δανειστεί και πάλι έτσι ώστε να καλύψει τα κεφάλαια που του χρειάζονται. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση. Στην ανταπόκριση του Νίκου Μπέλλου από τις Βρυξέλλες για λογαριασμό της Deutsche Welle φαίνεται καθαρά η απροθυμία της Ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει μια πολιτική που θα την κάνει να στηριχτεί στα πόδια της, αλλά προτιμάει τις συζητήσεις είτε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, είτε με τις διεθνείς αγορές και τα κερδοσκοπικά funds που περιμένουν ανυπόμονα την νέα τους ευκαιρία για πλουτισμό σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.
Παίρνοντας γενναίες και αναπτυξιακές αποφάσεις που δεν θα ευνοούν μόνο τους "εκλεκτούς" των κομμάτων, σε συνδυασμό με ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να μεταβάλλει για την ερχόμενη 20ετία, η χώρα θα μπορούσε πολύ εύκολα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και ξένα ή εγχώρια κεφάλαια. Αντί του προφανούς, η συγκυβέρνηση συνεχίζει να είναι εξαρτώμενη από δανειστές.
Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την Ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το Ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος ωστόσο επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Τύπο εκτίμησε πως αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. «Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό», υπογράμμισε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες χώρες-δανειολήπτες του ΔΝΤ, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010.
Η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Μιλάνο. Στην ίδια συνάντηση θα γίνει και η ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα.
Το μεγάλο ζήτημα είναι πως το πρόβλημα δεν λύνεται με το να ανανεώνονται τα χρέη και οι δανεισμοί. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να κυβερνούν πολιτικοί που δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο. Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν αδιαφορούν και δεν συμμετέχουν στα κοινά οι πολίτες. Αλήθεια πόσοι από εμάς αναρωτιούνται καθημερινά που ξοδεύονται τα κρατικά χρήματα; Κανείς! Αν δεν δημοσιοποιηθεί ένα σκάνδαλο ουδείς αναρωτιέται πως γίνεται η διαχείριση του κρατικού ταμείου. Όλοι λέμε πως «τίποτε δεν πάει καλά», αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε γι' αυτό! Αλήθεια, στο σπίτι μας ο καθένας την ίδια αντιμετώπιση έχει; Φυσικά και όχι! Απλά δεν θεωρούμε σπίτι μας, την Πατρίδα μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου