Οικονομικά συμφέροντα σε κατεχόμενα εδάφη - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/09/2014

Οικονομικά συμφέροντα σε κατεχόμενα εδάφη

Ο Eugene Kontorovich σε άρθρο του σήμερα στην Washington Post με τίτλο "Ευρωπαϊκές κρουαζιέρες σε κατεχόμενα εδάφη" αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που αφορά στην οικονομική εκμετάλλευση κατεχόμενων εδαφών ανά τον κόσμο. 
Βέβαια, ο Αμερικανοτραφής καθηγητής προβοκατόρικα στηρίζει την επιχειρηματολογία του στο εντελώς λανθασμένο παράδειγμα της Κριμαία σε καμία περίπτωση δεν είναι κατεχόμενο έδαφος. 
Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η φράση του: "Εναλλακτικά, μπορεί να γνωρίζουν ότι αν και πιστεύεται ότι είναι παράνομη, εν τούτοις δεν είναι μόνο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο" που αποδεικνύει πως όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για την Κριμαία και που σίγουρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τους Αμερικανικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς.
Από την άλλη, η αναφορά του στα κατεχόμενα στην Κύπρο, αποτελεί όνειδος για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις που ανέχονται αδιαμαρτύρητα την πρακτική της Τουρκίας.

Προφανώς οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις των κυβερνήσεών τους σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη και πολύ στα σοβαρά. Το Γερμανικής ιδιοκτησίας με Πορτογαλική σημαία και έδρα την Ελλάδα, κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδι αναψυχής στο λιμάνι της Yalta, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Οι 500 κυρίως Γερμανοί τουρίστες πέρασαν μια ωραία μέρα στα αξιοθέατα, εξοργίζοντας την Ουκρανία, η οποία έχει περάσει ένα νόμο που απαγορεύει τις εν λόγω δραστηριότητες. (Το περιστατικό φαίνεται να είναι μέρος ενός σχεδίου των Γερμανικών επιχειρήσεων είναι εμφανώς δραστηριοποιούνται στην Κριμαία).

Αλλά όπως έχω περιγράφω στη νέα μου δημοσίευση, Οικονομικές Σχέσεις σε Κατεχόμενα Εδάφη (σήμερα κάνει κύκλους ανάμεσα σε αναθεωρήσεις του νόμου), το διεθνές δίκαιο δεν απαγορεύει την οικονομική δραστηριότητα με παράνομα προσαρτημένα ή χορηγηθέντα εδάφη. Οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής κυβέρνησης περί του ότι "οι οικονομικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός) συνεπάγονται [διεθνείς] νομικούς και οικονομικούς κινδύνους" δεν υποστηρίζονται από το πραγματικά δίκαιο και οι Γερμανικές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις το γνωρίζουν. Εναλλακτικά, μπορεί να γνωρίζουν ότι αν και πιστεύεται ότι είναι παράνομη, εν τούτοις δεν είναι μόνο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σίγουρα ο τουρισμός και το real estate στους Τουρκικούς οικισμούς στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένα στους Ευρωπαίους κατοίκους, ιδίως όπως προτείνεται στην παρούσα φωτογραφία της παράνομης κατασκευής οικισμού που κατά κάποιο περίεργο τρόπο δεν έχει επιφέρει μεγάλη διεθνή οργή​​. (Οι φωτογραφίες [Σημ. ΜΒΒ: οι τέσσερις φωτογραφίες που πλαισιώνουν το άρθρο] είναι από την Wilson Shirley, προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα εκεί αυτό το καλοκαίρι).

Δεν περιμένω ούτε από την Πορτογαλία, ούτε από την Ελλάδα, ούτε από τη Γερμανία να δράσει για να εμποδίσει τέτοιες κρουαζιέρες, καταδεικνύοντας το πρόβλημα. Θα μου προξενούσε, επίσης, πολύ μεγάλη έκπληξη εάν οι διοργανωτές της κρουαζιέρας λάμβαναν μια επιστολή από τον Γερμανό υπουργό των Εξωτερικών που θα τους προειδοποιούσε για μια πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Eugene Kontorovich είναι καθηγητής στο Νομικό τμήμα του Northwestern University School και ειδικός σε θέματα συνταγματικού και διεθνούς δικαίου. Επίσης γράφει και δίνει συχνά διαλέξεις σχετικά με τις Αραβο-Ισραηλινές συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου