Η λογική κόντρα στο ψέμα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/09/2014

Η λογική κόντρα στο ψέμα

Στην κοινή λογική ελπίζει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin όσον αφορά στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα. Σύμφωνα με την "Russia beyond the headlines" ο Πρόεδρος Putin δήλωσε σήμερα από το Yakutsk όπου βρίσκεται σε περιοδεία πως εύχεται να πρυτανεύσει η κοινή λογική έτσι ώστε ούτε η Ρωσία, ούτε οι Δυτικοί εταίροι να υποστούν άλλες συνέπειες από τις κυρώσεις και τα αμοιβαία Ρωσικά αντίποινα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι αρχές του Κιέβου αρνούνται ουσιαστικά να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. «Πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος που βλέπουμε κινήσεις προς την εκτόνωση της κρίσης είναι γιατί οι σημερινές αρχές του Κιέβου δεν θέλουν να ανοίξουν έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Εννοώ έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο Putin.

Μιλώντας για τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως σκοπός των επιχειρήσεων των αυτονομιστών είναι να αποτρέψουν τον Ουκρανικό στρατό από τις συνεχείς επιθέσεις κατά αμάχων και τους βομβαρδισμούς που σχεδόν καθημερινά προκαλούν πυρκαγιές στις κατοικημένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Μουσείο Μαμούθ του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Amosov, ο ρεπόρτερ του BBC ζήτησε επίμονα και φορτικά από τον πρόεδρο Putin να σχολιάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Θα σας πως τι πιστεύω... Συντελείται μια τραγωδία... Ποιος είναι ο σκοπός και ποιο το νόημα της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου που επιχειρείται σήμερα στα ανατολικά; Και τι προκάλεσε την όξυνση της αντιπαράθεσης; Η αιματοχυσία κορυφώθηκε από τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να πολιορκούν και να επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε ο Putin, συμπληρώνοντας πως προτεραιότητα οφείλει να είναι η διάσωση των αθώων πολιτών ενώ σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα πως αυτό είναι κάτι που «δυστυχώς φαίνεται να το ξεχνούν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Αυτή είναι η θεώρηση του πραγματικού ηγέτη, του ανθρώπου που επιδιώκει τη λύση των προβλημάτων και όχι να την διαιώνισή τους με σκοπό την επικράτηση και την επιβολή. Αντίθετα, όπως σημειώνει ο Dr. Paul Craig Roberts στο άρθρο του "Η Washington στοιβάζει το ψέμα πάνω στο ψέμα", το μόνο ενδιαφέρον της Washington είναι η ηγεμονία. H Washington δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση της κατάστασης που η ίδια δημιούργησε, με μοναδικό σκοπό να φέρει δυσφορία και σύγχυση στη Ρωσία.

Ο Roberts εκφράζει την άποψη πως η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί με την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας, διαφορετικά όσο περισσότερο περιμένει ο Putin για να επιλύσει την κατάσταση με τη βία τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο του. Προσωπικά δεν συμφωνώ 100% με τον Roberts αλλά πιστεύω πως οι χειρισμοί του Ρώσου Προέδρου είναι πολύ λεπτοί και χειρουργικής ακριβείας. Γνωρίζει πως βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και προσέχει πάρα πολύ τα βήματά του. Παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης φλέγεται σε πολλά σημεία, φαντάζει πολύ πιθανό μια ενδεχόμενη παγκόσμια σύρραξη να ξεκινήσει από την Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται να το ξέρει καλά και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να είναι αυτός που θα πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους έχουν επιδοθεί σε προκλήσεις, ασύστολα ψεύδη, ανήθικη προπαγάνδα και κατηγορίες προσδοκώντας μια "θερμή" απάντηση εκ μέρους της Ρωσίας, την οποία εκτιμώ πως δεν θα λάβουν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου