Έκθεση Vodafone: Ακόμα μια ένδειξη φασισμού του κρατικού μηχανισμού

Αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να προκαλέσει η παραδοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone ότι οι κρατικές υπηρεσίες στις χώρες που δραστηριοποιείται υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα, δίχως να ζητήσουν την άδειά της. Η εταιρεία σε έκθεσή της τονίζει πως οι κρατικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει στο δίκτυό της συστήματα άμεσης πρόσβασης. Στην Ελλάδα επισήμως έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της Vodafone μόνο για το έτος 2013.

Το όλο θέμα ανέδειξε σημερινό (8/6/2014) δημοσίευμα του Guardian το οποίο αναφέρει πως η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την "Έκθεση Γνωστοποίησης" στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Η έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο αναλυτική και πιο περιεκτική από όσες έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και παρουσιάζει το πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σύμφωνα πάντα με τον Guardian. Στη χώρα μας έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της Vodafone μόνο για το έτος 2013.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε  πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της. Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Ωστόσο η Vodafone δεν αποκάλυψε σε ποιες χώρες αναφέρεται, φοβούμενη μην υπάρχουν κυρώσεις των κυβερνήσεων κατά του προσωπικού της εταιρίας.

Η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την έκθεση υποστηρίζει πως οι πολίτες που είναι πελάτες της Vodafone έχουν από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής. Ωστόσο η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και πολλές φορές υποχρεώνεται να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους πελάτες της σε υπηρεσίες ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της ζητείται να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έκθεση «Αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με το νόμιμο αίτημα για βοήθεια, οι κυβερνήσεις μπορούν να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας μας στη χώρα και να μας εμποδίσουν από την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες μας».

Ακόμα μια τρανή απόδειξη του ότι ο φασισμός δεν πέθανε, αλλά απλά έχει αλλάξει μορφή. Κάποτε οι κυβερνήσεις βασάνιζαν και εξόριζαν τους αντιφρονούντες. Σήμερα τους κάνουν τη ζωή δύσκολη με τη χρήση της τεχνολογίας. Κάποτε οι κυβερνώντες είχαν το θάρρος να σταθούν απέναντί στους αντιπάλους τους ως δήμιοι ή ως βασανιστές, ενώ σήμερα στέκονται με γραβάτα και δικηγορική παρουσία σε συνδυασμό με αισχρούς και φασιστικούς νόμους! Κάποτε η ελεύθερη διατύπωση αντίθετης γνώμης προς τους άρχοντες λεγόταν αντίρρηση με ότι συνέπειες κι αν είχε. Σήμερα λέγεται τρομοκρατία γιατί έτσι θέλει το κράτος και διώκεται μέχρι θανάτου! Να χαιρόμαστε την εξέλιξη και την δημοκρατία που φτιάξαμε!

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΟΟΟΛΟΙ !!!!!!ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ???? ΤΙ ΛΕΣ ΑΔΕΡΦΕ ΜΑΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κινητό τηλέφωνο είναι η πιο τεχνητά κατασκευασμένη ανθρώπινη "ανάγκη"! Επ' αυτού όμως θα επανέλθω αναλυτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.