Τότε... και... τώρα! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/05/2014

Τότε... και... τώρα!

Αν και η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο έως και στις μέρες μας, η διαπίστωση ότι μόνο το 1/3 (και συγκεκριμένα το 29%) των δημάρχων δημοσιοποιεί κανονικά τα πλήρη περιουσιακά του στοιχεία, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει.

Προσφάτως, η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος» (ΔΔ-Ε) υλοποίησε ένα νέο project με τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση», θέτοντας ένα μεγάλο στόχο: την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λίγους μόνο μήνες πριν την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών. Με το project έγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας την καλύτερη πρόσβαση στα «πόθεν έσχες» των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίηση τους στην επίσημη ιστοσελίδα κάθε δήμου. Οι άνθρωποι της οργάνωσης εντόπισαν και συγκέντρωσαν σε μια ιστοσελίδα τα δημοσιευμένα «πόθεν έσχες» των εν ενεργεία δημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων (βάσει της απογραφής του 2011) της χώρας που αφορούν στα τρία τελευταία έτη (2013, 2012, 2011).

Η aftodioikisi.gr, ενόψει και των εκλογών, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι αιρετοί τηρούν τους κανόνες διαφάνειας, προχώρησε στην αναζήτηση και στην καταγραφή των συγκεκριμένων 100 δημάρχων. Από τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι μόνο 29 στους 100 δημάρχους δημοσιοποίησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ως όφειλαν και τα τρία έτη. Τρεις υπέβαλαν την αντίρρησή τους να δημοσιευθούν τα «πόθεν έσχες» τους στην ιστοσελίδα της ΔΔ-Ε, παρόλο που στο site του δήμου τους υπάρχει αναρτημένο, ενώ για έναν δεν υπάρχει κάποια αναφορά. Οι υπόλοιποι 67, είτε «παρέλειψαν» έστω μια χρονιά, ή ακόμη και τις τρεις.

Θα μείνω απλά στην είδηση και δεν θα αναπαράγω την λίστα, θεωρώντας πως το σημαντικό είναι αυτό καθαυτό το γεγονός και όχι τόσο τα πρόσωπα. Άλλωστε το να βρει κανείς αυτή την πληροφορία είναι πολύ απλό: μια επίσκεψη στην σχετική σελίδα όπου μπορεί κανείς να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Η ουσία είναι μία και για να μπορέσει κανείς να καταλάβει τι λέω ακριβώς, ας συγκρίνει όλα όσα έγραψα πιο πάνω και φανερώνουν το ήθος των σημερινών πολιτικών, με το ήθος του αληθινού και πραγματικού ηγέτη:
«Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της. [...] Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». Τάδε έφη ο ένας, πραγματικός, αληθινός, μοναδικός και ανεπανάληπτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Α. Καποδίστριας (4 Αυγούστου 1829)

Η σύγκριση και τα σχόλια... δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου