Αμμόχωστος: Δύο αναστάσιμες Θ. Λειτουργίες

Μετά την προχθεσινή (18/4/2014) Ακολουθία του Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα τελεστούν δύο αναστάσιμες Θείες Λειτουργίες από τον μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο:

Η πρώτη θα τελεστεί την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο ναού του Εξορινού, στην εντός των μεσαιωνικών τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου προχθές τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 1957 η ακολουθία του Επιταφίου.

Η δεύτερη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις 4 Μαΐου, Κυριακή των Μυροφόρων, στο μοναστήρι του 12ου αιώνα της Παναγίας του Τοχνίου, έξω από το χωριό Μάνδρες. Το χωριό Μάνδρες ήταν αμιγώς ελληνικό και βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου.

Το χωριό είναι η γενέτειρα του μητροπολίτη Κωνσταντίας -Αμμοχώστου, Βασίλειου. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο ναός της Μονής καταστράφηκε και λεηλατήθηκαν τοιχογραφίες και εικόνες. Πριν μερικά χρόνια η Εκκλησία Κύπρου εντόπισε στη Ευρώπη και επαναπάτρισε δύο εικόνες από την Μονή της Παναγίας του Τοχνίου.

Στο μεταξύ, η τέλεση του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, η οποία συγκέντρωσε εκτός από χιλιάδες Ελληνοκύπριους, πολλούς ξένους διπλωμάτες, αποτελεί πρωτοσέλιδο θέμα στις σημερινές εφημερίδες. Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» έχει τίτλο «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. Κοσμοσυρροή στον Εξορινό. Και Τουρκοκύπριοι υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου». Ο «Πολίτης» γράφει: «Καλή Ανάσταση Αμμόχωστος». Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το θέμα του: «Με λευκά λουλούδια στον Επιτάφιο της Αμμοχώστου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.