Η συγνώμη δεν είναι μόνο λόγια... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/03/2014

Η συγνώμη δεν είναι μόνο λόγια...

Στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Λιγκιάδων(*) βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 7/3/2014 οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κάρολος Παπούλιας και Γιοακίμ Γκάουκ.

Ο Γερμανός Πρόεδρος, ζήτησε «συγγνώμη» για τα όσα διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα αλλά και εξ ονόματος των Γερμανών πολιτικών που δεν είχαν μέχρι σήμερα το κουράγιο να αναγνωρίσουν την ευθύνη που είχε η ναζιστική Γερμανία απέναντι στη χώρα μας όσον αφορά τα ανθρωπινά θύματα και τις ζημίες που υπέστη η ελληνική οικονομία.

Ο Γιόακιμ Γκάουκ, αφού είπε ότι η γνώση της αλήθειας είναι η αρχή της συμφιλίωσης των ανθρώπων, αγκάλιασε τον Κάρολο Παπούλια. Μίλησε για τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ είπε ότι αισθάνεται ντροπή για το γεγονός ότι οι Γερμανοί που μεγάλωσαν με τον γερμανικό πολιτισμό κατέληξαν να γίνουν δολοφόνοι.

Επειδή όμως η συγνώμη -όταν την εννοεί κανείς- δεν είναι μόνο λόγια, ο Γερμανός πρόεδρος δεν πείθει ιδιαίτερα. Πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι εννοεί τη συγνώμη και ότι όλο αυτό δεν είναι παρά μια κακοστημένη θεατρική παράσταση σαν όλες τις άλλες στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος με όλο το σεβασμό προς τον θεσμό και τον ρόλο του δικού μας προέδρου, θα ήθελα να σημειώσω πως η αναγνώριση της προσωπικότητας και των αγώνων του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, είναι επιβεβλημένη στην αποκατάσταση και διόρθωση της παρελθούσας πολιτικής του θητείας...

                                
(*) Στους Λιγκιάδες, τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους.