Η Ρωσία παίζει σκάκι κι ο υπόλοιπος πλανήτης ... τις κουμπάρες!

Πλούσιο είναι το ρεπορτάζ του Σαββατόβραδου (1/3/2014) και αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε και επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. Αυτό για να είμαι ειλικρινής, ελάχιστα μας ενδιαφέρει! Οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες όταν δεν βρίσκονται αυτοί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των Ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Και ενώ η ειδησιογραφία είναι σοβαρή, αρχίζουν τα ανέκδοτα: Με πρώτο και καλύτερο, την απάντηση του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος είπε πως η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών το βράδυ του Σαββάτου όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία. Η υποκρισία, η πολιτική αφροσύνη, η ανοησία έρχονται να αντιπαρατεθούν σε μια πολύ καλά ζυγισμένη πολιτική κίνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Λέτε να στενοχωρήθηκε πολύ ο Ρώσος πρόεδρος; Μήπως άραγε θα αλλάξει γνώμη επειδή οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. δε θα τον παίζουν στο εξής; Μα είμαστε σοβαροί; Είναι πολιτικοί αυτοί; Είναι πολιτική αυτή; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τόσο ελαφρότητα τόσο σοβαρά ζητήματα; Τι νομίζει ο Αμερικανός πρόεδρος; Πως ο πλανήτης είναι Αμερικανός πολίτης που παρακολουθεί την κυβέρνησή του να παθαίνει blackout και δεν αντιδρά; Που νομίζει πως μιλάει; Σε Αμερικανούς; Εδώ είναι άλλη ήπειρος mr. president! Να πείτε αλλού τα περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου όπου διεθνές δίκαιο βλέπε Αμερικανικά και Γερμανο-Γαλλικά συμφέροντα. Το θράσος του Αμερικανού προέδρου δεν είχε όριο και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία. «Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Φαίνεται πως είχε μείνει ακόμα με την εντύπωση πως συνομιλητής του ήταν ο δικός μας υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στον οποίο τράβηξε το αυτί και του συνέστησε να συνταχθεί το παγκόσμιο "αντιρωσικό" μέτωπο και να "κλείσει" το Σκοπιανό και το Κυπριακό γρήγορα τώρα που ο λαός είναι εξουθενωμένος από την οικονομική κρίση. Μόνο που τώρα απέναντι του υπάρχει μια δύναμη που ασκεί πραγματική πολιτική, δεν αστειεύεται με τα συμφέροντά της, αλλά το κυριότερο: Δε του δίνει καμία σημασία!

Το αμέσως επόμενο ανέκδοτο είναι η παρέμβαση από τη ΓαλλίαΟ Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε επίσης τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Να λοιπόν που ο Γάλλος πρόεδρος έχει κι άλλου είδους ανησυχίες εκτός από αυτές για τις οποίες τον ακούγαμε τόσο καιρό. Με όλο το σεβασμό κ. πρόεδρε, ασχοληθείτε με τα προβλήματά σας και αφήστε τις ανησυχίες σε αυτούς που μπορούν να χειριστούν σοβαρά ζητήματα. Εσείς έχετε θέματα διατροφής να λύσετε! Μην ενοχλείστε!

Την ίδια ώρα, η "διορισμένη" κυβέρνηση στην Ουκρανία ζήτησε ξανά από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας. «Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας» είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους αφότου απευθύνθηκε σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση στην χώρα του.

Υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα. «Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας)- τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους» είπε ο Σεγκέγιεφ.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν και να αποτρέψουν… την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής» υπογράμμισε. Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεσίρκι ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά. «Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νεσίρκι.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Στην Ουκρανία και έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων. Μια πολύ αστεία δήλωση, αν αναλογιστεί κανείς πως ο μόνος χαμένος από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία. 

Δική μου εκτίμηση πάντως είναι πως αν ο Ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να τραβήξει τα άκρα, μάλλον που θα επιλέξει να εξωθήσει τα γεγονότα σε εμφύλιο στην Ουκρανία, από το να εμπλακεί η Ρωσία σε πόλεμο μαζί της.
Από το Blogger.