Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την ώρα που ο Πούτιν διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί την ακεραιότητα της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτελεί συντονισμένα ένα ακόμη «σενάριο Αμπχαζίας», δηλαδή το ίδιο σενάριο που είχε ακολουθήσει το 2008 με την επέμβαση στην αποσχισθείσα δημοκρατία στον πόλεμο με την Γεωργία.
Το σχέδιο ήταν άριστα και οργανωμένο με απόλυτη ακρίβεια. Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς και τις πρώτες εντάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία και τα σύνορα με την Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων των 2.000 στρατιωτών. Την εμφάνισή τους εν τω μεταξύ έκαναν τα πρώτα άρματα στους δρόμους της Συμφερόπολης που είναι η πρωτεύουσα της Κριμαίας.
Στη συνέχεια σε οδικές αρτηρίες και τα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν ένοπλοι οι οποίοι δεν έφεραν διακριτικά. Αδιευκρίνιστο παρέμεινε αν επρόκειτο για Ρωσόφωνους της περιοχής, μισθοφόρους, ή Ρώσους στρατιωτικούς που κινητοποιήθηκαν για την προστασία των συμφερόντων και της ασφάλειας της βάσης του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Σύμφωνα μάλιστα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στη Σεβαστούπολη.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης κατελήφθη από ενόπλους και λίγη ώρα αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έκλεισε αρχικά για τις πτήσεις από Κίεβο και στη συνέχεια για το σύνολό τους.
Ακολούθησε επίδειξη δύναμης με Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα που εισήλθαν από τον Ρωσικό εναέριο χώρο στον Ουκρανικό, να πραγματοποιούν υπέρπτηση πάνω από τη χερσόνησο.
Με πρόσχημα την προστασία του Ρωσόφωνων της Κριμαίας που αποτελεί το 63% του συνολικού πληθυσμού της χερσονήσου, αλλά και της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, οι Ρωσικές δυνάμεις σταδιακά ενισχύονταν, καθώς καταγράφονταν κινήσεις αυτοκινητοπομπών με φορτηγά του ρωσικού στρατού, προς τη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη.
Λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδας ήρθε το τελευταίο κύμα της Ρωσικής απόβασης στην Κριμαία με 13 μεταγωγικά αεροσκάφη να μεταφέρουν συνολικά 2.000 καταδρομείς - μέλη των ειδικών δυνάμεων στη χερσόνησο.
Γιατί η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κριμαία
Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει ποτέ να χάσει την Κριμαία αμαχητί. Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε οι Ρώσοι και Ρωσόφωνοι αποτελούν το 63% του πληθυσμού της Κριμαίας. Οι περισσότεροι πολιτικοί στη χερσόνησο θεωρούν αναπόφευκτη την ένωση με τη «μαμά» Ρωσία.
Γι αυτό αν Δυτικοί νόμιζαν ότι οι Ρώσοι θα έμεναν άπραγοι επειδή οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές κατάφεραν να πάρουν την εξουσία στο Κίεβο ανατρέποντας τον «δυνάστη» Γιανουκόβιτς, μάλλον είναι γελασμένοι.
Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία είναι πολύ περισσότερο από πρόθυμη να πολεμήσει στην Κριμαία για την Κριμαία. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι από εκεί περνούν οι σημαντικότεροι αγωγοί που στέλνουν το Ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.