Η επανεκκίνηση του συστήματος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/08/2016

Η επανεκκίνηση του συστήματος

Αυξάνει η πιθανότητα μίας οικονομικής καταστροφής (crash) σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των αναλυτών της Ελβετικής τράπεζας UBS. Όπως αναφέρει η τράπεζα, δια στόματος του Paul Winter που είναι ο επικεφαλής ομάδος αναλυτών της, η εποχή του φτηνού χρέους και της υπερβολικής ρευστότητας φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την δυνατότητα να δοθεί πίστωση προκειμένου να καλυφθούν τα εταιρικά κέρδη.

Όσο τα κέρδη πέφτουν, τόσο μειώνεται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί, είτε σε ένα crash, ή, σε μια διόρθωση, μια διαδικασία που προκαλεί μια πιο αργή και λιγότερο επίπονη πτώση στις τιμές των μετοχών.

Η UBS σημειώνει ότι «το 77% των μετοχικών crashes καθοδηγούνται από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να απογοητεύσουν τις αγορές στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες του τέλους ενός κύκλου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των κερδών είναι μηδενικοί και η χρηματιστηριακή αγορά δέχεται ολοένα και πιο ισχυρό πλήγμα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο ρίσκο, ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται και ο σχετικός δείκτης Economic Policy Uncertainty έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά».

Η προειδοποίηση της UBS έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό, που διαρκώς επισημαίνουμε τον τελευταίο καιρό (εδώ, εδώ, εδώ), δηλαδή πως το παγκοσμίως επιβεβλημένο δυτικό οικονομικό πρότυπο του καπιταλισμού έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής του και ετοιμάζεται να καταρρεύσει με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Στην πατρίδα μας ήδη άρχισε να διαρρέει στον Τύπο πως η αξιολόγηση οδηγείται (ακόμα μία φορά) σε αδιέξοδο και πως προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή νέων μέτρων. Όμως, όσα μέτρα και να ανακοινώσει η όποια κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Ο λαός δεν έχει άλλα περιθώρια για "θυσίες" και τα πράγματα αναμένεται πως τελικά θα οδηγηθούν στα άκρα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι μαριονέτες των εθνών προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που σίγουρα θα ξεπεράσει σε αγριότητα και βιαιότητα τον Δεύτερο. Έχουμε τονίσει πολλάκις πως το κύριο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού είναι η κατά καιρούς ελεγχόμενη αυτοκαταστροφή του, που επιφέρει κέρδη σε αυτούς που τον επιβάλλουν παγκοσμίως.

Η Ελλάδα έχει τον τρόπο και πρέπει να μείνει έξω από την διαφαινόμενη λαίλαπα. Ο τρόπος, όμως, παρότι απλός, φαίνεται πως δύσκολα θα εφαρμοστεί. Στην χώρα μας πρέπει να απαρνηθούμε μία δια παντός το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που την κατάντησε ζητιάνα του πλανήτη, αλλά και όλους τους αρτηριοσκληρωτικούς, που ενώ έχουν αποτύχει στις μέχρι σήμερα πολιτικές (και όχι μόνο) επιλογές τους, έχουν το κουράγιο να εμφανίζονται ως οι "σωτήρες" του έθνους!

Για όποιον δυσκολεύεται να καταλάβει τα γραφόμενα, υπενθυμίζουμε πως οι μέχρι χθες έμπρακτοι υποστηρικτές του οικουμενισμού, εμφανίζονται σήμερα και "απαιτούν" να ηγηθούν στον αντιοικουμενιστικό αγώνα. Το ίδιο γίνεται και στην πολιτική. Οι μέχρι χθες υπηρέτες του συστήματος, αυτοπροσδιορίζονται ως η "λύση" και το "νέο". Η αλήθεια, όμως, είναι πως παραμένουν ο δούρειος ίππος του συστήματος, όπως οι καθοδηγητές τους που είναι ο αντίστοιχος του οικουμενισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου