Alter ego - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/08/2016

Alter ego

Το τέλος της πολυτάραχης δεκαετίας του '80 στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την λεγόμενη «δίκη του αιώνα» με βασικό κατηγορούμενο τον ολετήρα της ηθικής Ανδρέα Παπανδρέου για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος.

Μαζί του παραπέμφθηκαν σε δίκη ο Μένιος Κουτσόγιωργας (πρώην Υπουργός της Δικαιοσύνης), ο Δημήτρης Τσοβόλας (τέως Υπουργός των Οικονομικών), ο Γιώργος Πέτσος (τέως Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας) και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας).

Από όλους, μόνο ο τελευταίος δεν δικάστηκε ποτέ, καθώς προηγουμένως είχε εκλεγεί ευρωβο(υ)λευτής και το ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε ποτέ την ασυλία του! Παραμένει ενεργός και διαπλεκόμενος στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού παραιτήθηκε από πρόεδρος του διεθνούς αερολιμένος "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ο Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη κατά την διάρκεια της δίκης, ενώ ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι υπόλοιποι εκτός, φυσικά, ... του Ανδρέα Παπανδρέου! (Αθάνατη Ελληνική διαπλεκόμενη δικαιοσύνη).

Προηγουμένως είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο, ίσως, σκάνδαλο στην ιστορία της πολιτικής, το σκάνδαλο "Κοσκωτά". Η αφετηρία του σκανδάλου ήταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κοσκωτά. Ο γεννημένος στην Αθήνα το 1953 Κοσκωτάς μετανάστευσε στην Αμερική το 1970 και επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Το 1979, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ανέλαβε Διευθυντής του Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης, παρ'ότι ήταν μόλις 25 ετών. Το νεαρό της ηλικίας του, η αμύθητη περιουσία του (που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε πως δημιουργήθηκε) και η χαρακτηριστική του εμφάνιση τον έκαναν γνωστό στους πάντες.

Ο Κοσκωτάς το 1982 αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό "Γραμμή Α.Ε." από τον Παύλο Μπακογιάννη και το 1984 αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης, φθάνοντας αργότερα να κατέχει το 82%, έναντι του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που απέκτησε, έφθασε να είναι εργοδότης περίπου 4.000 εργαζομένων. Το 1986 είχε επιχειρήσει και την αγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, όμως λόγω των αντιδράσεων από τον Τύπο, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τελικά στην πώλησή της. Το 1987 προχώρησε στην αγορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον "ανερχόμενο" επιχειρηματία. Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης αυξήθηκαν κατακόρυφα με χρήματα των ΔΕΚΟ (φθάνοντας στο ύψος των 13 δισεκατομμυρίων το 1988), ενώ πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του Ελληνικού δημοσίου ήσαν επίσημοι συνεργάτες του. Στο μεταξύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, που εξασφάλιζε για τους πελάτες του, διόγκωσαν τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης στα 76,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Από την εκδοτική πλευρά της "Γραμμής Α.Ε.", ο Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυπο-εκδοτικό κολοσσό, που εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα, τις "24 ώρες", και 6 περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις αντικυβερνητικές εφημερίδες, την "Βραδυνή", την "Εβδόμη" και την "Καθημερινή" από την Ελένη Βλάχου το 1986, στρέφοντάς τες πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την αγορά της "Ελευθεροτυπίας". Η επέκταση αυτή στο χώρο του Τύπου, υπήρξε το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του. Η κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη, που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του.

Αν αναρωτιέστε γιατί γίνεται αυτή η ιστορική αναδρομή σήμερα, το παρόν άρθρο δεν σας αφορά. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να ανησυχήσουμε για την απίστευτη επανάληψη της Ιστορίας, που παραμένοντας στα αζήτητα δεν διδάσκει κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου