Περί υποκρισίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/01/2016

Περί υποκρισίας

«Μαζί με την Angela [Dorothea (Kasner)] Merkel βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια σαν και εκείνα του πολιτισμού των Maya.

Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να σώσουμε και τον πολιτισμό μας. Όταν μιλάμε για Ευρώπη δεν μπορούμε να δίνουμε κεντρική θέση την ιδεολογία του 0,1% ή 0,2% του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην κληρονομιά και στο κοινό μας μέλλον.

[...] πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα Ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά η απόφαση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να μείνει και ποιος θα πρέπει να επαναπατρισθεί δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης.

[...] Στο παρελθόν δεν υπήρχε συστηματική καταγραφή όλων των μεταναστών τώρα όμως η Ιταλία άνοιξε τα hotspot στην Σικελία και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο σε βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας. Χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι βιαστικές αποφάσεις.

[...] Ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία ξεκινά κάθε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια διμερή συνάντηση με τους Γάλλους. Θα ήμουν ευγνώμων αν η Angela και ο François [Gérard Georges Nicolas Hollande] ήταν σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει.

Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητά μια Ευρωπαϊκή στρατηγική προκειμένου να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν αρκεί η Angela να τηλεφωνεί στον François και στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά από τον Τύπο».

Τάδε έφη, εντελώς υποκριτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναδημοσίευσε η Ιταλική Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλάει σαν τον απασχολεί το μέλλον της Ευρώπης, αλλά συμπεριφέρεται εντελώς αντίθετα. Προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες ύψους 17 δις ευρώ με το Ιράν δεν δίστασε να διατάξει να καλυφθούν τα γυμνά αγάλματα στα Musei Capitolini και να μην προσφερθούν αλκοολούχα ποτά στα επίσημα δείπνα ακολουθώντας τις μουσουλμανικές παραδόσεις. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και ο μεγαλύτερος υποκριτής επί της γης, ο Πάπας, προκειμένου και αυτός να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani και να κλείσουν οικονομικές συμφωνίες.

Οι σημερινοί πολιτικάντηδες παγκοσμίως είναι απροκάλυπτα υποκριτές! Διάβαζα στον capital.gr την "κορώνα" πρώην μεγαλοστελέχους της ΝΔ και φανατικού "Ευρωπαϊστή", που καταφερόταν ενάντια στην ... Ευρωπαϊκή υποκρισία και συνειρμικά θυμήθηκα την σοφή λαϊκή παροιμία «είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επιμείνω στο ερώτημα, που μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ από την λογική. Ο λαός δεν βλέπει; Δεν καταλαβαίνει; Δεν έχει κριτήρια; Δεν σκέφτεται; Πώς αποφασίζει το ποιος τον αντιπροσωπεύει; Δεν νιώθει ντροπή βλέποντας σε ποιους εμπιστεύτηκε το παρόν και το μέλλον του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου