Ο πολιτισμός των δυτικών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/01/2016

Ο πολιτισμός των δυτικών

Η δυτική ΜΚΟ (μη κυβερνητική οργάνωση) Human Rights Watch (HRW, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) χαρακτήρισε σήμερα (27/1/2016) ως «ποταπή και εκδικητική» την κατά πολλούς αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου που ψηφίστηκε χθες (26/1/2016) στη Δανία, η οποία επιτρέπει την κατάσχεση των τιμαλφών των μεταναστών.

«Βρίσκω ποταπό το πως η Δανία, και σε κάποιο βαθμό και η Ελβετία, θέλουν να κατάσχουν τα τελευταία προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων, που εξαιτίας του ότι είναι εξόριστοι και τρωτοί έχουν ήδη γίνει πιο φτωχοί και δεν έχουν πλέον πολλά πράγματα πάνω τους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HRW, Kenneth Roth, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου για το 2016.

«Μια πλούσια χώρα, όπως είναι η Δανία, έχει, αλήθεια, ανάγκη να στερήσει τα τελευταία αντικείμενα από αυτούς τους απελπισμένους που αιτούνται άσυλο, προτού να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες;» αναρωτήθηκε ρητορικά για να συνεχίσει:

«Πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με μια ενδεχόμενη πληρωμή [σημ. ΜΒΒ: εννοεί των παρεχομένων υπηρεσιών] γιατί αν η Δανία ήθελε να πληρωθεί από τους πρόσφυγες θα τους προσέφερε εργασία, κάτι που οι περισσότεροι επιθυμούν.

Τα μέτρα κατάσχεσης μοιάζουν απλώς εκδικητικά και μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα "πώς τολμάτε να έρχεστε στη Δανία ζητώντας άσυλο εσείς που μόλις φτάσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;" Αυτή η ανελέητη στάση δεν είναι κάτι που περιμένουμε από μια πλούσια χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε ο Roth.

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου, που ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το κοινοβούλιο της Δανίας, προβλέπει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών, την μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την επιμήκυνση του χρόνου της οικογενειακής επανένωσης.

Αυτό τον μήνα η Ελβετία επέβαλε επίσης στους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην χώρα να παραδίδουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων (913 ευρώ) κατά την άφιξή τους στην χώρα.

Οι δυτικοί προφυλάσσουν με όποιο τρόπο θεωρούν αποτελεσματικό τα σύνορα των χωρών τους, καταφεύγοντας σε ακραίες και, εν μέρει, απάνθρωπες λύσεις. Στην Ελλάδα, επίσης, συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο, ενώ, μάλιστα, δεν δίστασαν να προσφέρουν μέχρι και μείωση του χρέους με αντάλλαγμα το να κρατηθούν στα εδάφη μας οι πρόσφυγες.

Οι δυτικοί θεωρούν την χώρα μας ως έναν λεηλατημένο σκουπιδότοπο και αυτό εξαιτίας της τακτικής των πολιτικάντηδων που καταδυναστεύουν τον τόπο, ειδικά από την μεταπολίτευση και έπειτα. Αλήθεια, δεν έχει απομείνει ίχνος ντροπής σε αυτούς που εξακολουθούν και στηρίζουν ένα τόσο φαύλο και επικίνδυνο πολιτικό σύστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου