Νέο Ρωσικό χαστούκι στην Τουρκία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/01/2016

Νέο Ρωσικό χαστούκι στην Τουρκία

Η Ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom αποφάσισε να ακυρώσει την έκπτωση που είχε συμφωνήσει να κάνει σε Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. H Gazprom θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς μοχλούς πιέσεως της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και η σχετική απόφαση φαίνεται πως εναρμονίζεται πλήρως με το σύνολο των κυρώσεων που επέβαλε η Μόσχα στην Άγκυρα, μετά από την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού από Τουρκικά F-16, στις 24 Νοεμβρίου του 2015 στον εναέριο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Υπενθυμίζεται, πως μετά από το συμβάν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και η κυβέρνηση του Vladimir Vladimirovich Putin, ανακοίνωσε μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που αφορούν, κυρίως, στον εμπορικό και στον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες ενημερώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, σχετικά με την απόφαση του Ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Η έκπτωση της Gazprom στον Τουρκικό ιδιωτικό τομέα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ, σύμφωνα πάντοτε με τις πηγές του πρακτορείου, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες θα είναι οι νέες τιμές του φυσικού αερίου προς τις Τουρκικές εταιρείες.

Οι Τουρκικές εταιρείες ενέργειας, Bosphorus Gaz Corporation A.Ş., Enerco Enerji San. ve Tic. A.Ş., Batı Hattı Doğalgaz Ticaret A.Ş., Kibar Enerji A.Ş., Avrasya Gaz San. Tic. A.Ş. και Shell Enerji A.Ş., είχαν συμφωνία με την Gazprom, που ισχύει από το 2013, να εισάγουν από τη Ρωσία 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Η έκπτωση που είχε συμφωνηθεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν της τάξεως του 10,25%, μια συμφωνία που, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η Τουρκία καταναλώνει 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 30 εισάγει από την γειτονική της Ρωσία, ενώ τα υπόλοιπα 20 από το Ιράν και το Azerbaijan. Επιπλέον. εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία και την Νιγηρία. Η κρατική Τουρκική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου του 2015 ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα από την Ρωσία, αφού οι δύο χώρες δεν είχαν κατορθώσει να υπογράψουν κάποια σχετική συμφωνία μεταξύ τους.

Ακόμα μία φορά οι Ρώσοι τηρούν στάση υπερδύναμης δείχνοντας πως δεν αστειεύονται και κυρίως περνώντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τα δυτικά παιχνίδια και τις αψυχολόγητες ενέργειες των λίγων (;) ανόητων Τούρκων "θερμοκέφαλων" στρατιωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου