1914 - 2014 - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/04/2014

1914 - 2014

Η Mashable(*) έχει ένα υπέροχο φωτογραφικό μοντάζ αντιπαραβάλλοντας το σήμερα και τον καιρό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 100 χρόνια πριν. Σε μια εποχή όπως η δική μας, όπου τα πάντα θυμίζουν τις μέρες εκείνες, λίγο πριν τις 28 Ιουλίου του 1914, όταν η Αυστρο-Ουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία και ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, καλό είναι να δούμε προσεκτικά αυτό το φωτογραφικό αφιέρωμα και να αναλογιστούμε σοβαρά σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια οδηγούνται σήμερα οι εξελίξεις καθώς και το πόσο λίγο απέχουμε από μια ακόμη παγκόσμια σύρραξη χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Σίγουρα ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μια περίοδο πολύ άσχημη για το ανθρώπινο γένος με τραγικό απολογισμό περισσότερους από 16 εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες και πολίτες και πάνω από 20 εκατομμύρια τραυματίες στα χρόνια που ακολούθησαν, καθιστώντας τον ως μία από τις πλέον θανατηφόρες συγκρούσεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Μεταξύ του ό,τι έχει απομένει από τη φρίκη που γνώρισε η ανθρωπότητα στην περίοδο του Μεγάλου Πολέμου, είναι οι φωτογραφίες. Για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο φωτογράφος Peter MacDiarmid δημιούργησε ένα κολλάζ τοποθετώντας φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω σε φωτογραφίες των ίδιων σύγχρονων θέσεων σε μια εντελώς απόκοσμη απεικόνιση των ετών που έχουν περάσει.

Οι φωτογραφίες του MacDiarmid τονίζουν την καταστροφή κτιρίων σε όλη την Ευρώπη, όπως και τη σιλουέτα ενός ατόμου που τρέχει στους δρόμους της Rheims στη Γαλλία, όπως και τον καθεδρικό ναό της Rheims που βομβαρδίστηκε στις 30 Απριλίου 1917. Τα ερείπια του δημαρχείου και το καμπαναριό της Arras στη Γαλλία, τοποθετούνται επάνω από την ανασυγκροτημένη απεικόνιση της σύγχρονης εποχής. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν επίσης τους ανθρώπους στον πόλεμο με διάφορες τρομακτικές φωτογραφίες των στρατιωτών και από τις δύο πλευρές σε στιγμές ανάπαυσης, ή βαδίζοντας ή τη στιγμή που στέκονται ανάμεσα στα χαλάσματα.

Το τραγικό βέβαια με μας τους ανθρώπους είναι πως από τη μία διάφορες οργανώσεις λαμβάνουν μέρος στον παγκόσμιο εορτασμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ταυτόχρονα οι διεθνείς εξελίξεις μοιάζουν εκρηκτικά με αυτές λίγες μέρες πριν το ξέσπασμά του! Τις εκδηλώσεις αυτές, με αφορμή την εκατονταετία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγεί το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο -μια οικογένεια αποτελούμενη από πέντε μουσεία σε ολόκληρη την Αγγλία- το οποίο θα φιλοξενήσει μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες την περίοδο 2014-2018.

Κάνοντας click πάνω στις φωτογραφίες, έχετε την δυνατότητα μεγέθυνσης:

Οι Βρετανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι από τα στρατεύματα των Κεντρικών Δυνάμεων βαδίσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπριζ.

Ο Καθεδρικός Ναός της Rheims κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού στη Γαλλία στις 30 Απριλίου 1917.

Ένας Γάλλος στρατιώτης στα ερείπια του Verdun μετά από τον Γερμανικό βομβαρδισμό στη Γαλλία το 1916.

Γερμανοί στρατιώτες ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της πρώτης μάχης του Marne στα σκαλιά του δημαρχείου της Vareddes στη Γαλλία, 1914.

Η κατάρριψη των Γερμανικών αεροπλάνων στην Place de la Concorde στο Παρίσι την ημέρα της αποκατάστασης της Αλσατίας-Λωρραίνης στις 18 Νοεμβρίου 1918.

Στρατιώτες στέκονται έξω από τα ερείπια του σιδηροδρομικού σταθμού στο Roye, στη Somme της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 1917.

Μια άποψη της βασιλικής με πεσμένο το άγαλμα της Παναγίας στην Somme στη Γαλλία το 1915.

Το δημαρχείο και το καμπαναριό της Arras μεταμορφωμένα σε ερείπια, όπως φαίνεται από την κεντρική πλατεία (Pas-de-Calais), κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Στους δρόμους του Λονδίνου μικρά παιδιά ντυμένα ως στρατιώτες με χάρτινα καπέλα και καλαμωτές, αντί για όπλα στέκονται προσοχή στην πλατεία Trafalgarτον Νοέμβριο του 1914. Πίσω τους είναι μια ανακοίνωση δηλώνοντας «Η ανάγκη για πολεμιστές είναι επείγουσα».

Ένα vintage καρτ ποστάλ του 4ου Βασιλικού Συντάγματος Royal Lancers βηματίζοντας στο Tonbridge κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Μάρτιος 1915.

Ο Θεός να φυλάξει και να μη ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες ημέρες!
                                                             
(*) Η Mashable είναι μια Βρετανική ιστοσελίδα με ειδήσεις της επικαιρότητας, της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου