20 = 154.000.000 (!) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/12/2015

20 = 154.000.000 (!)

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Institute for Policy Studies, μόλις 20 άτομα στις ΗΠΑ διαθέτουν περιουσία που αγγίζει τα 732 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα ποσό που αναλογεί στην περιουσία που έχουν υπό την κατοχή τους 154 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες που ανήκουν στην χαμηλή κλίμακα εισοδημάτων των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μία ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια. Οι εν λόγω Αμερικανοί μεγιστάνες προτείνουν διάφορους τρόπους, προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, όπως για παράδειγμα το περιορισμό πρόσβασης στους φορολογικούς "παραδείσους" και τις offshore εταιρείες, όπου είναι εύκολο να κρύψουν τα έσοδά τους» επεσήμανε ο Josh Hoxie ένας εκ των δύο υπευθύνων που υπογράφουν την έρευνα.

Ο Chuck Collins και ο Josh Hoxie σχολιάζουν επίσης στην έρευνά τους την μεγάλη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω των "κενών"(;) που υπάρχουν στην φορολόγηση των κατοικιών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με παρατήρησή τους, η επιβολή φόρου μόλις 1% στο αντίστοιχο 1% των πλουσιότερων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, πολύ περισσότερα από όσα ξοδεύει η Αμερικανική κυβέρνηση για την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί.

«Το ενδιαφέρον για να μειωθούν οι ανισότητες αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το U.S. Congress δεν έχει παρουσιάσει ακόμα έναν φόρο για την μεγάλη περιουσία», λέει ο Hoxie.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ η μεσαία τάξη βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, η καθαρή "αξία" των Αμερικανικών οικογενειών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων που περιλαμβάνουν τις επενδύσεις και τις κατοικίες τους και των υποχρεώσεων που έχουν στις τράπεζες, φθάνει σήμερα στο ύψος των 81.400 δολαρίων όταν πριν 8 χρόνια, το 2007, ήταν σχεδόν διπλάσια φθάνοντας τα 135.700 δολάρια.

Ανέκαθεν οι επαναστάσεις, οι εξεγέρσεις και οι πόλεμοι είχαν ως αιτία την άνιση κατανομή του πλούτου και την επιθυμία των λίγων για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πολλών. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να δίδαξε τους ανθρώπους που με την στάση τους εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το δικό τους παρόν και το μέλλον.

Για αυτή την κατάσταση οι λαοί της γης έχουν μία δικαιολογία -μέχρι ενός ορισμένου σημείου- γιατί δεν γνώρισαν ποτέ την Αλήθεια. Στην Ορθόδοξη Ελλάδα, όμως, δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Μέσα από το ζωντανό παράδειγμα της χιλιετούς και πλέον ζωής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γνωρίσαμε πως υπάρχει και επί της γης δικαιοσύνη και ισότητα, αλλά δεν θελήσαμε τον Θείο Νόμο μέσω του οποίου μπορεί αυτή να επιτευχθεί. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η συνέπεια της επιλογής μας.

2 σχόλια: