Είναι η Παπική Εκκλησία η μεγαλύτερη επιχείρηση στον πλανήτη; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/10/2015

Είναι η Παπική Εκκλησία η μεγαλύτερη επιχείρηση στον πλανήτη;

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητος σκάνδαλα που αφορούν (και) στα οικονομικά της Παπικής Εκκλησίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορηθεί ο Πάπας και η Παπική Εκκλησία για σκάνδαλα δωροδοκιών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομες συναλλαγές, φοροδιαφυγή και αρκετά άλλα συναφή.
Εξετάζοντας προσεκτικά τις οικονομικές δραστηριότητες της Παπικής Εκκλησίας, είναι αδύνατον να περάσουν απαρατήρητα:

1. Η Τράπεζα του Βατικανού (στοιχεία ενεργητικού: 8 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Τράπεζα του Βατικανού, που διαθέτει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων και περιπτώσεων διαφθοράς από την ίδρυσή της το 1942. Ο Πάπας Βενέδικτος ξεκίνησε μια διαδικασία κάθαρσης και ο Φραγκίσκος συνεχίζει το έργο του.
Οι λογαριασμοί της Τραπέζης του Βατικανού, υποτίθεται, ότι πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στους κατοίκους του κράτους του Βατικανού και στο προσωπικό της εκκλησίας. Όμως, σύμφωνα με τον ερευνητή Gerald Leo Posner, πρόσβαση και λογαριασμοί δινόταν και σε ισχυρούς Ιταλούς αξιωματούχους που με αυτόν τον τρόπο συσσώρευαν χρήματα χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Η Τράπεζα μετά τον διεθνή σάλο που ξέσπασε έκλεισε περίπου 4.000 λογαριασμούς προκειμένου να καταπολεμήσει την διαφθορά στους κόλπους της, αλλά ακόμα πόρρω απέχει από την διαφάνεια.

2. Το Βατικανό (στοιχεία ενεργητικού: πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ εκτός ισολογισμών)
Το Βατικανό, ως αυτόνομη οικονομική οντότητα, δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2015 την ετήσια οικονομική έκθεσή του που αφορά στο 2014, δηλώνοντας πως κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στους ισολογισμούς.

3. Η ενοικίαση της Cappella Sistina
Τον Οκτώβριο του 2014 η Cappella Sistina ενοικιάστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην αυτοκινητοβιομηχανία της Porsche. Σαράντα θαυμαστές της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας πλήρωσαν από 5.000 ευρώ έκαστος προκειμένου να παρευρεθούν στην εταιρική εκδήλωση της Porsche στην Cappella Sistina, στα πλαίσια του "Art for Charity" που ήταν μία πρωτοβουλία των Μουσείων του Βατικανού και τελεί υπό την αιγίδα του Πάπα Φραγκίσκου.
Βέβαια, παρά τα έσοδα που συγκέντρωσε η συγκεκριμένη εκδήλωση, το Βατικανό εξακολουθεί να επιμένει πως δεν νοικιάζει τον χώρο: «Η Cappella Sistina δεν μπορεί να ενοικιαστεί επειδή δεν είναι εμπορικός χώρος» δήλωσε -μάλλον αρκετά υποκριτικά- ο διευθύνων σύμβουλος των Μουσείων του Βατικανού, Paolo Nicolini.

4. Η επί χρήμασι αγιοποίηση
Τείνει να γίνει παράδοση στην Παπική Εκκλησία το να αγιοποιείται κάποιος επειδή δαπανώνται πολλά χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Η "εκκλησία" Our Lady of Victory στην Νέα Υόρκη έχει συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια σε μια προσπάθεια αγιοποίησης του πρώην ιερέα της, πατρός Nelson Baker.
Τα χρήματα καλύπτουν την έκδοση υλικού σχετικά με τον Baker, κάρτες προσευχής, την επικοινωνία μεταξύ της "εκκλησίας" και του Βατικανού, έξοδα επισκέψεων στη Ρώμη, καθώς επίσης και την αμοιβή δικηγόρου(!)
Η σχετική αίτηση έγινε δεκτή από το Βατικανό το 2011 αλλά η "εκκλησία" πρέπει να αποδείξει ότι ο Baker έκανε θαύματα.

5. Ο τουρισμός στην Πόλη του Βατικανού
Ο τουρισμός στην πόλη του Βατικανού από την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου έχει τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2013 οπότε αυτός αντικατέστησε τον Πάπα Βενέδικτο.
Πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν σπεύσει στο Βατικανό για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που εμφανίζεται ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε αυτό τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που πήγαν σε εκδηλώσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο εκτός του Βατικανού και υπολογίζονται σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όλα αυτά, βέβαια, συνάδουν και ταιριάζουν απόλυτα στο πνεύμα της δύσης που με τα συγχωροχάρτια είχε βάλει από νωρίς τον θεμέλιο λίθο της μεγαλύτερης, ίσως, επιχείρησης στον πλανήτη. Αν συνυπολογιστεί το ότι αντιμετωπίζει ως "πελατολόγιο" ένα ποίμνιο που αριθμεί περίπου στο 1,2 δις ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά και την πλήρως πεπλανημένη θεώρησή της σχετικά με τον Θεό και την Πίστη σε Αυτόν, μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά από τα δεινά που συμβαίνουν ή συνέβησαν κατά το παρελθόν στον πλανήτη και προήλθαν από τα επικίνδυνα παιχνίδια της Δύσης και της Παπικής παραχαράξεως και διαστροφής του Χριστιανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου