ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την έκθεση του ΔΝΤ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/07/2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την έκθεση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «οι χώρες της ευρωζώνης προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν το ΔΝΤ να δημοσιεύσει την ζοφερή ανάλυση για το βάρος χρέους της Ελλάδας,το οποίο η αριστερή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι δικαιώνει την έκκλησή της προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους διάσωσης.

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στην Washington την Πέμπτη (σημ. ΜΒΒ: 2/7/2015) ανέφερε πως τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των διαγραφών από τους Ευρωπαίους εταίρους των εγγυημένων δανείων από τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, τόνιζε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 δις ευρώ σε πρόσθετη ενίσχυση για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή.

Σύμφωνα με το Reuters, η δημοσίευση της έκθεσης αυτής που σας παρουσίασα χθες (2/7/2015) οδήγησε σε διαφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Washington και η «οποία σιγοβράζει για μήνες πίσω από τις κλειστές πόρτες» όπως λέει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

«Σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ την Τετάρτη (1/7/2015), τα Ευρωπαϊκά μέλη αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή της έκθεσης, τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής (5/7/2015) που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Δεν υπήρξε ψηφοφορία αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ λιγότεροι των όσων ήθελαν να δημοσιευθεί η έκθεση. Παράλληλα και οι ΗΠΑ, η ισχυρότερη φωνή του Ταμείου, ήταν υπέρ της δημοσίευσης. Οι Ευρωπαίοι, επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχίες ότι η έκθεση θα αποσπούσε την προσοχή από την άποψη που συμμερίζονται και στο ΔΝΤ, πως η κυβέρνηση Τσίπρα μέσα σε πέντε μήνες από την εκλογή της έχει γονατίσει μια εύθραυστη οικονομία που μόλις ξεκινούσε να ανακάμπτει.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», τόνισε πηγή του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συζήτηση για την έκδοση, προσθέτοντας πως «δεν ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται όλα με βάση τις δικές της προσταγές».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Τα γεγονότα δεν μπορούν να ξε-γίνουν. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του Ταμείου Angela Gaviria απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο» καταλήγει το Reuters.

Αυτή είναι η δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διστάζει να "πουλήσει" μέχρι και τον πρώην σύμμαχό της, το ΔΝΤ. Η Ελλάδα μας πρέπει να έχει ισχυρή φωνή και ΟΧΙ δουλοπρεπή στάση!

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ'ΜΑΙ ΡΩΜΗΟΣ04 Ιουλίου, 2015 11:36

    Μου θυμίζει τους καυγάδες της Ελληνικής Βουλής μπροστά στις κάμερες αλλά με το καφέ στο κυλικείο όλα μέλι γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή