Η επαλήθευση των προβλέψεων

Πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά και αλλαγές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο περιλαμβάνει το μυστικό σχέδιο της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Με βάση ένα μυστικό (;) έγγραφο, το οποίο συνέταξαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Dorothea (Kasner) Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος, François Gérard Georges Nicolas Hollande, και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο αλληλοσυνδεδεμένες σε πολιτικό επίπεδο. Θυμηθείτε πως αυτό το συζητούσαμε πριν τις ευρωεκλογές πέρυσι τον Μάϊο. Τότε (τον Μάρτιο του 2014) λέγαμε πως έρχονται μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. που θα σημάνουν ουσιαστικά το τέλος της ανεξαρτησίας των κρατών μελών.

Στο έγγραφο αναφέρεται μια σειρά αλλαγών μεταξύ των οποίων οι τακτικές σύνοδοι των χωρών μελών της ευρωζώνης. Επιπλέον προβλέπεται η διεύρυνση του πεδίου δράσης του eurogroup, «περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του προέδρου του και των πόρων που βρίσκονται στη διάθεσή του». Θυμίζω πως πρόκειται για ένα εντελώς παράτυπο όργανο που δεν ψηφίζεται από τους πολίτες της Ευρώπης αλλά επιβάλλεται μέσω εξωθεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Παράλληλα στόχος του νέου σχεδίου είναι η δημιουργία δομών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ειδικά για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, με σκοπό να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των νέων εξουσιών. Με τον όρο αυτό η Ε.Ε. ονομάζει τους μηχανισμούς ελέγχου όλων των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να είναι «υποχρεωτικό» για τις χώρες μέλη, αλλά και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη, κάτι που και αυτό είχαμε επισημάνει πριν από ένα χρόνο!

Η πρόταση αυτή θυμίζει το αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού πυρήνα και για το οποίο μιλούσε και πριν τις περσινές ευρωεκλογές του Μαΐου 2014..

Οι χώρες που θα ανήκουν σε αυτό τον πυρήνα θα πρέπει, σύμφωνα με το Γαλλογερμανικό σχέδιο, να ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική. Βάσει των προτάσεων της Merkel και του Hollande, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέτει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, τις οποίες «θα εγκρίνουν κάθε χρόνο σε μια σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των κρατών».

Το έγγραφο αυτό των τριών σελίδων περιέχει τις προτάσεις που θα υποβάλλει η καγκελάριος της Γερμανίας στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλώς ήλθατε στο Δ' Reich!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.