Τι είναι η TTIP; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/06/2016

Τι είναι η TTIP;

Επανέρχομαι στο ζήτημα της TTIP μεταφράζοντας ένα παλαιότερο αλλά πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Lee Williams στον "Independent". Ο τίτλος του άρθρου ήταν "What is TTIP? And six reasons why the answer should scare you", δηλαδή "Τι είναι η TTIP; Έξι λόγοι που εξηγούν γιατί η απάντηση θα έπρεπε να σας τρομοκρατεί".

Στον υπότιτλο, ο Williams αναρωτιέται «Έχετε ακούσει για την TTIP;» και απαντάει μόνος του «Αν η απάντησή σας είναι όχι, μην ανησυχείτε δεν έπρεπε να είχατε ακούσει».

Η Διατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP] είναι μια σειρά από εμπορικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται ως επί το πλείστον στα κρυφά μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ως διμερής εμπορική συμφωνία, η TTIP είναι σχετική με τον περιορισμό των κανονιστικών φραγμών στο εμπόριο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με πράγματα όπως το δίκαιο ασφάλειας των τροφίμων, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις κυρίαρχες εξουσίες των επιμέρους εθνών. Είναι, όπως είπε ο John Hilary, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας εκστρατείας "War on Want": «Μια επίθεση στις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές κοινωνίες από τις πολυεθνικές εταιρείες».

Πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP τον περασμένο Φεβρουάριο, η διαδικασία υπήρξε μυστικοπαθής και αντιδημοκρατική. Αυτή η μυστικότητα συνεχίζεται με όλες σχεδόν τις πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις να προέρχονται από έγγραφα που διέρρευσαν και από αιτήματα του δικαιώματος της Ελευθερίας της παροχής πληροφοριών.

Αλλά ανησυχητικά, η συγκεκαλυμμένη φύση των συνομιλιών μπορεί κάλλιστα να είναι το λιγότερο από τα προβλήματά μας. Εδώ είναι άλλοι ακόμα έξι λόγοι, που θα πρέπει να μας κάνουν να φοβόμαστε την TTIP, για την ακρίβεια να φοβόμαστε πολύ:

(1) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της TTIP είναι να ανοίξει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του NHS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν εκτός της TTIP. Ωστόσο, σύμφωνα με την Huffington Post, ο υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Lord Ian Paul Livingston παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες για το NHS ήταν ακόμα πάνω στο τραπέζι.


[ συνεχίζεται... ]

1 σχόλιο:

  1. Επειδή σήμερα διάβαζα για το εν λόγω θέμα, καλώς που το έχετε θίξει, το βρίσκω προσωπικά αρκετά εώς πολύ ανησυχητικό για εμάς και τις επόμενες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή