Η επιστροφή της λιτότητας (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/06/2015

Η επιστροφή της λιτότητας (2)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε ένα κείμενο-συμφωνία και το απέστειλε στο Μέγαρο του Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ANT1.

Πρόκειται για ένα κείμενο που αναφέρεται ως MoU, δηλαδή Memorandum of Understanding ή όπως το γνωρίζαμε στην πατρίδα μας "μνημόνιο", και εμπεριέχει τις θέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό έχει ως βάση του την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Επιπλέον περιγράφει λεπτομερώς την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, γι' αυτό και εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα εισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως εμφανίζονται πιο ελαστικοί στα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ANT1, στο Μέγαρο του Μαξίμου μελετούν εξονυχιστικά το κείμενο της συμφωνίας προκειμένου να αιτιολογηθούν οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης, παρότι οι δανειστές δεν δέχονται αλλαγές σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά. Στις Βρυξέλλες περιμένουν την απάντηση της κυβέρνησης προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο και να υπογραφεί η συμφωνία.

Η είδηση αυτή έρχεται να δικαιώσει την προ ημερών πρόβλεψή μου σχετικά με την υποχώρηση της κυβέρνησης και την υπογραφή της συμφωνίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πλέον πως είναι καλή μόνο στα παχιά λόγια, ενώ είναι ικανή μόνο για το χειρότερο.

Η κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό για να αντισταθεί στους δανειστές και να καταργήσει τα δυσβάστακτα MoU's που εξαθλίωσαν την χώρα μας, έρχεται να υπογράψει την συνέχεια της υποδούλωσης και την παραμονή της χώρας στην επαιτεία.

Αφού δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της ελευθερίας -όπως άλλωστε τον υπέδειξαν ακόμα και οι δυτικοί οικονομολόγοι- μας απέμεινε η επιστροφή στην λιτότητα από όπου δεν φύγαμε ποτέ! Άλλωστε από την αρχή του προηγούμενου μήνα, αυτή η επιστροφή είχε προαναγγελθεί.

Το "επαναστατικό" διάλειμμα της Ελλάδος τελείωσε! Τα κεφάλια μέσα και οι ζώνες σε μία θέση πιο σφιχτά. Γιατί εμείς το επιλέξαμε, παρά το ότι η λύση για την έξοδο από την κρίση ήταν -και είναι- στο χέρι μας!

1 σχόλιο:

  1. Τρελαντώνης01 Ιουνίου, 2015 14:52

    Πολύ ωραία η μεσαία γελοιογραφία!

    Νομίζω με μια ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ θα καταλάβουνε τι θέλουνε τα μικρά ανθρωπάκια!!!

    Μάλλον
    μια λίστα από ..... ΜΠΟΥΝΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή