Η λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/04/2015

Η λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σε πανικό, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει λύσεις στο ζήτημα της ρευστότητας το οποίο την πιέζει μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει ωστόσο μια λύση, η οποία θα βγάλει την κυβέρνηση και τη χώρα μας από τη δύσκολη θέση και ταυτόχρονα ισχυροποιώντας την στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα η χώρα μας οφείλει συγκεκριμένες δόσεις δανείου, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στο ΔΝΤ, την ECB και σε ιδιώτες κατόχους των εντόκων γραμματίων. Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα στήριξης που λήγει τον Ιούνιο, συνυπολογίζοντας την παράτασή του, έχει ως υπόλοιπο για την χώρα μας κάτι παραπάνω από 7 δις ευρώ.

Η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και στον μηχανισμό στήριξης της EFSF με την εξής συμφωνία: Θα έπαιρνε συγκεκριμένες χρηματικές δόσεις με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, που θα εξασφάλιζαν την ομαλή και κερδοφόρα λειτουργία της, που θα της επέτρεπε να προχωρήσει και σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι δανειστές σήμερα δεν εκταμιεύουν αυτά τα χρήματα για να δοθούν στην Ελλάδα, επειδή έχουν διαφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας. Μέχρι πρότινος οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Σαμαρά) δεν προέβαλλαν την παραμικρή αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών και εφάρμοσαν σκληρή πολιτική λιτότητας και μείωσης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών. Στις 25 Ιανουαρίου το εκλογικό σώμα απαίτησε την διακοπή αυτής της πολιτικής και έτσι προέκυψε η σημερινή κυβέρνηση.

Συνεπής, μέχρι τώρα, στις προεκλογικές της εξαγγελίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει νέα υφεσιακά μέτρα κι έτσι ξεκίνησε η διαφωνία με τους δανειστές. Κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση φάνηκε πως δεν έχουν την λεπτομερή καταγραφή και κοστολόγηση που απαιτεί η Δύση κι έτσι άρχισε η πίεση. Ξέροντας πως σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, οι δυτικοί καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να εκβιάσουν ουσιαστικά τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση κακώς μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε εκταμίευση των αποθεμάτων της προς εξόφληση των δόσεων, με δεδομένο ότι μπορεί να πράξει το εξής: Μπορεί να υπογράψει συνθήκη εξουσιοδότησης προς τους δανειστές με ημερομηνία ισχύος την ημερομηνία οφειλής της δόσης, καθώς και με το αντίστοιχο ποσό, το οποίο το ΔΝΤ ή η ECB, ή οι κάτοχοι των εντόκων γραμματίων θα εισπράξουν από την υπολειπόμενη δόση των 7 δις ευρώ που οφείλουν οι δανειστές προς την Ελλάδα. Έτσι η χώρα μας διατηρεί τα αποθεματικά της για να εξυπηρετήσει τις εσωτερικές της ανάγκες (μισθούς, συντάξεις, κλπ), αποκλείεται η πιθανότητα πιστωτικού γεγονότος γιατί τα χρήματα βρίσκονται στην διάθεση του οφειλέτη και η πίεση περνάει πια στους δανειστές για να συμφωνήσουν σύντομα με την Ελλάδα.

Η πρακτική αυτή θυμίζει λίγο την προσφυγή των ιδιωτών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης βρίσκεται σε αντιδικία με τον πιστωτή. Τόσο νομικά, όσο και οικονομολογικά, η παρούσα λύση είναι άμεσα εφαρμόσιμη και επαναλαμβάνω πως βγάζει την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Προσωπικά θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτής της λύσης. Απευθύνω έκκληση για την άμεση εφαρμογή της, με την ευχή και την ελπίδα να σωθούν τα τελευταία αποθέματα του ταμείου της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου