Ότι μέτρα κι αν πάρει, το κοστούμι δεν της κάνει - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/04/2015

Ότι μέτρα κι αν πάρει, το κοστούμι δεν της κάνει

Μέτρα που προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015 από 4,7 δις ευρώ έως 6,1 δις ευρώ προβλέπει η νέα λίστα που αποτελείται από εικοσιέξι σελίδες που έδωσε η κυβέρνηση στους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δις ευρώ, κυρίως λόγω της χορήγησης δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως επίσης και της κατάργησης της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,9% του ΑΕΠ φτάνοντας στο 2,7%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ και τελικά η κυβέρνηση υπολογίζει να φθάσει από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στο ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και στο 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:
[*] Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες. Προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών. Προσδοκώμενα έσοδα από 250 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Προσδοκώμενα έσοδα 40 έως 60 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων. Προσδοκώμενα έσοδα από 270 έως 600 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ. Προσδοκώμενα έσοδα από 350 έως 420 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Προσδοκώμενα έσοδα από 225 έως 235 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Προσδοκώμενα έσοδα από 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Προσδοκώμενα έσοδα από 414 έως 450 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Προσδοκώμενα έσοδα από 50 έως 70 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες. Προσδοκώμενα έσοδα 20 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Προσδοκώμενα έσοδα από 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ.
[*] Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
[*] Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές και συναφή), με έσοδα 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ
[*] Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 με 10 εκατομμύρια ευρώ
[*] Αδειοδότηση παιχνιδιών στοιχήματος μέσω internet, με προβλεπόμενα έσοδα 125 με 175 εκατομμύρια ευρώ
[*] Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα, με προβλεπόμενα έσοδα 350 με 380 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή ήταν και η πρώτη προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με κοστολογημένα και συγκεκριμένα μέτρα, αλλά παρά ταύτα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε τίποτε με τους δανειστές. Αντιθέτως, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings προχώρησε σε ακόμα μια δυσμενή αξιολόγηση για τη χώρα μας, αυτή τη φορά σε ότι αφορά στις τέσσερις τράπεζες του Ελληνικού τραπεζιτικού συστήματος.

Ο Fitch υποβάθμισε χτες (1/4/2015) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεων των τεσσάρων Ελληνικών τραπεζών σε CCC από B-, σε συνέχεια της υποβάθμισης της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούσε στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας, επίσης σε CCC. Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την πιο αδύναμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας, γεγονός που εκθέτει την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών σε περισσότερους κινδύνους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί λανθασμένο μονοπάτι, όσο προσπαθεί εντός της ζώνης του ευρώ. Ποια άλλη απόδειξη αποζητά για να το καταλάβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου