Πραγματική και ... ψεύτικη οικονομία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/04/2015

Πραγματική και ... ψεύτικη οικονομία

Έτοιμος να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Ουκρανία, δήλωσε ο μεγαλο ... "επενδυτής" George Soros σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Πρόκειται για σταθερές επενδυτικές ιδέες σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία και οι κατασκευές. Για αυτά θα έδινα 1 δις δολάρια» είπε στη συνέντευξή του. Κινήσεις όπως αυτές «θα απέδιδαν σίγουρο κέρδος για την εταιρεία μου αλλά και για μένα προσωπικά», συμπλήρωσε.

Ο Ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να επιδείξουν ηγετικές πολιτικές αρετές για την περίπτωση της Ουκρανίας, διότι μόνον έτσι η χώρα θα μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η Δύση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια με τα Ευρωπαϊκά μηδενικά επιτόκια, υποστήριξε ο George Soros.

Εκπρόσωπος του μεγαλο ... "επενδυτή" δήλωσε ότι η επένδυση αυτή εξαρτάται από το εάν η Δύση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για τη σωτηρία της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία υπερασπίζεται τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Όμως πάνω από όλα μάχεται για τις Ευρωπαϊκές αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία», υποστήριξε υποκριτικά ο George Soros.

Το Ουκρανικό νόμισμα έχει χάσει μέχρι στιγμής το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ το ΑΠΕ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7% το 2014. Παρότι η Ουκρανία εξασφάλισε νέο δάνειο από το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, οι πιθανότητες άμεσης οικονομικής ανάκαμψης είναι μηδαμινές.

Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τραγική κατάσταση. Η διαφθορά κοστίζει στην χώρα 10 δις δολάρια ετησίως, η απαίτηση του ΔΝΤ για (α) αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και (β) μείωση των συντάξεων είναι εξαιρετικά αντιλαϊκή, οι τράπεζες καταρρέουν υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων και τα επιτόκια βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή τους την τελευταία πενταετία.

Ένας εκ των μεγαλύτερων καιροσκόπων παγκοσμίως, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να επενδύσει αλλά και να "αναγκάσει" τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να δανείσουν μια κατεστραμμένη οικονομία, μόνο και μόνο επειδή θα θησαυρίσει αισχροκερδώντας σε βάρος των κατοίκων της. Θυμηθείτε την αντίστοιχη περίπτωση του έτερου μεγαλο ... "επενδυτή", του οικονομικού εγκληματία Paul Elliott Singer, ο οποίος για λόγους προσωπικής εκδίκησης προς την πρόεδρο της Αργεντινής προσπάθησε ανεπιτυχώς να χρεοκοπήσει ολόκληρη τη χώρα.

Το κοινό σημείο των Soros και Singer, πέραν του ότι είναι οικονομικοί εγκληματίες, είναι το ότι αποτελούν το απαύγασμα του αποτυχημένου δυτικού οικονομικού μοντέλου. Οι εταιρείες τους, υποτίθεται πως είναι εταιρείες ανάληψης υψηλού ρίσκου, αλλά στην πραγματικότητα βαδίζουν εκ του ασφαλούς. Οι ίδιοι χωμένοι βαθιά στα βρώμικα παρασκήνια της παγκόσμιας διακυβέρνησης, γνωρίζουν εκ των προτέρων πρόσωπα και καταστάσεις ή/και μεταβάλλουν τις παγκόσμιες συνθήκες ανάλογα με το που υπάρχει το μεγαλύτερο κέρδος, αδιαφορώντας για την "ισοτιμία" του σε ανθρώπινες απώλειες.

Το αποτυχημένο δυτικό οικονομικό σύστημα δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες που διαπραγματεύονται ... αέρα (βλ. επενδυτικές), να παίζουν και να κερδοσκοπούν σε βάρος του κόπου και του μόχθου εταιρειών που παράγουν και προσφέρουν είτε αγαθά, είτε υπηρεσίες. Έτσι έχουμε την πραγματική οικονομία και την οικονομία του ... "αέρα" που, δυστυχώς, καπελώνει την πραγματικότητα και βυθίζει στην εξαθλίωση ανθρώπους και κράτη. Όλο αυτό το παραμύθι έχει ονοματιστεί με περίτεχνους τεχνοκρατικούς -τάχα- όρους όπως επενδύσεις, επιτόκια, δείκτες, hedge funds, αποδόσεις, ισοτιμίες, υπεραξίες και διάφορα παρόμοια και κενά κατασκευάσματα του ... αέρα.

Πόσο, αλήθεια, ακόμα αντέχουμε να ζούμε και να βασανιζόμαστε μέσα στο ψέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου