Επιστρέψαμε στο 1980 - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/04/2015

Επιστρέψαμε στο 1980

Στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και τις συνέπειες που έχει στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες, κάνει λόγο δημοσίευμα που φιλοξενείται στην Washington Post και φέρει τον τίτλο «Στα επίπεδα του 1980 επέστρεψαν οι φτωχοί στην Ελλάδα».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιληφθεί κανείς την ιστορική σημασία της κρίσης στην Ελλάδα. Η οικονομία της μειώθηκε περίπου όσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο 28%. Οι πόλεις γέμισαν με νέφος τους χειμώνες, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους με άλλο τρόπο παρά μόνο καίγοντας ό,τι έχουν στα χέρια τους», αναφέρει το δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας το οποίο παραθέτει το διάγραμμα που επισυνάπτεται στην αρχή του παρόντος άρθρου. Στο διάγραμμα αυτό αποτυπώνεται σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Matt O'Brien, η πραγματική διάσταση της κρίσης στην Ελλάδα.

«Δείχνει πόσα χρήματα είχαν οι Έλληνες, από το πλουσιότερο μέχρι το φτωχότερο 10%, μετά τον υπολογισμό των φόρων και του πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών. Οι πλούσιοι Έλληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να πέφτει μόνο στο επίπεδο του 1985. Αλλά οι φτωχοί έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, πίσω στο επίπεδο που βρίσκονταν το 1980», συμπληρώνει το δημοσίευμα που καταλήγει:

«Για αυτό δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι η Ελλάδα πράγματι έχει ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει ως προτεραιότητα: θέλουν κουπόνια για τους πεινασμένους, περίθαλψη για τους άρρωστους και ηλεκτρικό για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά ακόμη και με μία περιορισμένη νίκη στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Αυτή είναι η δυτική πρόοδος: Η απόλυτη εξαθλίωση και η οπισθοδρόμηση σε δυσκολότερες και πιο αντίξοες εποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου