Θεσμικά προβλήματα (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/11/2014

Θεσμικά προβλήματα (2)

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano προτίθεται να παραιτηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica". Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους για λόγους υγείας. Η κεντροαριστερή εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Ιταλός πρόεδρος, 89 ετών πλέον, δεν φέρεται διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί έως τώρα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν της το οποίο εκδόθηκε αργά χτες (9/11), η Ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου». Στο σχετικό ανακοινωθέν, παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά την επανεκλογή του από το κοινοβούλιο της Ρώμης, στις 20 Απριλίου του 2013, ο Giorgio Napolitano «αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τα όρια -τα οποία ήταν και χρονικού χαρακτήρα- εντός των οποίων αποδεχόταν την δεύτερη αυτή θητεία».

«Ο Napolitano ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Graziano Delrio ο οποίος, για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Laura Boldrini ευχήθηκε «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,4%, ενώ η ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά το 2015 στο 0,6%. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το 2014 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 132,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 θα παρουσιάσει αύξηση-ρεκόρ φθάνοντας το 133,8%. Το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ φέτος ενώ το 2015 θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση περιοριζόμενο στο 2,7%. Στον τομέα της ανεργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «βρίσκεται στα πιο υψηλά επίπεδα κάθε προηγούμενης εποχής» και προβλέπει ότι τόσο κατά την φετινή χρονιά, όσο και το 2015 θα παραμείνει περί το 12,6%.

Αν συνυπολογίσει κανείς την ζημιά που υπέστη στην Ε.Ε, ο Ιταλός πρωθυπουργός στο θέμα του προϋπολογισμού αλλά και τα αναγκαστικά δημοσιονομικά μέτρα που είναι αναγκασμένος να λάβει μέσα στο 2015 προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων, πιστεύω πως εύκολα συμπεραίνει κανείς πως οι εκλογές είναι η απόλυτα λογική συνέπεια. Δεν γνωρίζω αν είναι επιλογή του Ιταλού πρωθυπουργού να εγκαταλείψει την εξουσία στα δύσκολα ή εάν πρόκειται για υποκινούμενη απόφαση.

Αυτό που γνωρίζω είναι πως και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ο θεσμός του "Προέδρου της Δημοκρατίας" για να αλλάξει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα συμφέροντα κάποιων κέντρων εξουσίας! Ένας θεσμός που πάσχει τόσο στη χώρα μας όσο και στη γειτονική Ιταλία (και όχι μόνο) και που χρήζει άμεσης επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού. Έτσι όπως λειτουργεί σήμερα παραπέμπει, με δημοκρατικότερο προσωπείο, στις κατευθυνόμενες ολοκληρωτικές δικτατορίες της δεκαετίας του '70 και του'80 που "μεσολαβούσαν" προκειμένου να υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης. Σήμερα ο κόσμος έχει "εκδημοκρατιστεί" και οι συμφεροντολογικές αλλαγές κυβέρνησης γίνονται μέσω "θεσμών".

Όποιος έχει αντίρρηση να μου αναφέρει μία κυβέρνηση στην Ελλάδα, από την δεκαετία του '90 και μετά, που να εκπλήρωσε ολόκληρη την τετραετή θητεία της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου