Ήθος άηθες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/06/2014

Ήθος άηθες

Ηθικό είναι το νόμιμο κατά τον σύγχρονο Έλληνα πολιτικό που δραστηριοποιείται με "νόμιμες" δραστηριότητες όπως είναι οι offshore εταιρείες. Θεωρώντας τα πράγματα από την οπτική γωνία αυτής της νομιμότητας, όπως έχω ξαναγράψει, η συγκυβέρνηση τερμάτισε τη λειτουργία του Ελληνικού κοινοβουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα για να καλύψει τα σκάνδαλα και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από τους "λανθασμένους" χειρισμούς των θεμάτων της Ελληνικής οικονομίας λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. 

Σε αυτές τις ευθύνες έρχονται να προστεθούν κι άλλες, που αφορούν σε νέα πρόσωπα και σε υποθέσεις στρατιωτικών εξοπλισμών. Οι ευθύνες φτάνουν μέχρι υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην σημερινή κυβέρνηση, αλλά ουδείς κάνει κάτι ουσιαστικότερο πέραν των άγονων και ανώδυνων αντιπαραθέσεων στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημερώσεως. Δεν θα μου προξενήσει καμία εντύπωση ή έκπληξη αν μετά από λίγο καιρό προστεθούν και νέες αποκαλύψεις. Είναι κάτι το αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τι ήθος εκφράζουν οι πρωταγωνιστές τέτοιων ενεργειών. Οι εκφραστές αυτού του ήθους θέλουν να σιγήσουν οι καμπάνες για να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στην όποια ένταση φωνής διαθέτει ακόμα η συνείδησή τους. Στην Ελλάδα των μυρίων προβλημάτων, η ανασχηματισμένη κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε νομοσχέδιο που θα "φιμώσει" τις καμπάνες αλλοιώνοντας το χρώμα τις πατρίδας μας ακόμα πιο πολύ. Αυτή την κυβέρνηση στήριξε άλλωστε για ακόμα μία φορά ο "θρησκευόμενος" Ελληνικός λαός!

Είναι περισσότερο από προφανές πως το μείζον πρόβλημα της σημερινής πολιτικής σκηνής του τόπου είναι η παντελής έλλειψη ήθους! Πως είναι όμως δυνατόν να αποκτήσει ήθος μία πολιτεία που σχεδόν την αγνοεί ακόμα και ως έννοια; Η λύση είναι γνωστή, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει εκείνος που με σθένος και ανδρεία θα την φέρει στο προσκήνιο. Την έχει φανερώσει πριν από πολλά χρόνια ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια λέγοντας: «τὰς δ’ ἀρετὰς λαμβάνομεν ἐνεργήσαντες πρότερον, ὥσπερ καὶ ἐπὶ τῶν ἄλλων τεχνῶν· ἃ γὰρ δεῖ μαθόντας ποιεῖν, ταῦτα ποιοῦντες μανθάνομεν, οἷον οἰκοδομοῦντες οἰκοδόμοι γίνονται καὶ κιθαρίζοντες κιθαρισταί· οὕτω δὴ καὶ τὰ μὲν δίκαια πράττοντες δίκαιοι γινόμεθα, τὰ δὲ σώφρονα σώφρονες, τὰ δ’ ἀνδρεῖα ἀνδρεῖοι», δηλαδή αποκτούμε τις αρετές επειδή τις έχουμε πρώτα ασκήσει, όπως συμβαίνει και με τις άλλες τέχνες. Γιατί τα πράγματα που χρειάζεται να τα μάθεις για να τα κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα, όπως γίνεσαι οικοδόμος χτίζοντας σπίτια και κιθαριστής παίζοντας κιθάρα. Με τον ίδιο τρόπο γινόμαστε δίκαιοι κάνοντας δίκαια πράγματα και σώφρονες κάνοντας σώφρονα και γενναίοι ενεργώντας γενναία.

1 σχόλιο: