Ο σύγχρονος πύργος της Βαβέλ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/06/2014

Ο σύγχρονος πύργος της Βαβέλ

Πριν από μία εβδομάδα, 14/6/2013, διάβασα με φρίκη το δημοσίευμα της "Huffington Post" στο οποίο ανέφερε πως ένας ραβίνος, ένας ιμάμης, και ένας πάστορας σχεδιάζουν στην καρδιά του Βερολίνου (που αλλού;) έναν ιερό χώρο για τρεις θρησκείες κάτω από την ίδια στέγη και το όνομα αυτής: το "House of One" δηλαδή το "Σπίτι του Ενός". Το απίστευτα παρανοϊκό έργο ξεκίνησε από έναν προτεστάντη (τι άλλο θα μπορούσε να είναι;) τον Gregor Hohberg ο οποίος πλαισιώθηκε από τον ραβίνο Tovia Ben-Chorin και τον ιμάμη Kadir Sanci. «Το Βερολίνο είναι η πόλη της ειρηνικής πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της ειρηνικής συνύπαρξης των πιστών από διαφορετικές θρησκείες που λαχταρούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο» είπε ο Hohberg στον "The Independent". Ο Sanci ελπίζει ότι το έργο θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα. «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ένα μέλλον στο οποίο η πολυμορφία είναι ο κανόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον "Independent". Ο Ben-Chorin το βλέπει ως ένα μέρος για να επουλωθούν οι παλιές πληγές, χωρίς ωστόσο να ξεχαστούν. «Το Βερολίνο είναι η πόλη των πληγών και των θαυμάτων. Είναι η πόλη στην οποία είχε προγραμματιστεί η εξόντωση των Εβραίων. Τώρα το πρώτο σπίτι στον κόσμο για τρεις θρησκείες πρόκειται να κατασκευαστεί εδώ» δήλωσε κι αυτός στον "Independent".

Η επιλεγείσα τοποθεσία, που ονομάζεται "Νησί των Μουσείων", έχει μεγάλη ιστορία ενώ σε αυτή βρίσκονται και τα ερείπια της πρώτης εκκλησίας του Βερολίνου, Petrikirche, όπως επίσης και ενός λατινικού σχολείου το οποίο χρονολογείται περίπου στο 1350. Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν την περιοχή το 2009 «αμέσως συμφώνησαν πως σε αυτό το χώρο θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι με όραμα και προοπτική» λέει ο Hohberg. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα συνολικού ύψους € 43.500.000 εξ ολοκλήρου από δωρεές, με το κάθε τούβλο να κοστίζει μόλις € 10. Το συμβολικό πρώτο τούβλο παραδόθηκε την Τρίτη (3/6/2014) για να ξεκινήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με την "The Local", η κατασκευή θα αρχίσει πραγματικά όταν συγκεντρωθούν τα πρώτα € 10.000.000. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Wilfried Kuehn, το κτίριο θα στεγάσει μια ξεχωριστή εκκλησία, μια συναγωγή και ένα τζαμί κάτω από μία στέγη, με όλους τους χώρους προσευχής να οδηγούν σε ένα κοινό χώρο όπου οι κοινότητες μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, αναφέρουν οι "Times" του Ισραήλ. Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να κάνουν χώρο για επιμέρους χώρους λατρείας και όχι απλώς μια κοινή αίθουσα προσευχής, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους προσκυνητές.

Ακόμα ένα δείγμα της τραγικής, αλλά και κομβικά ιστορικής εποχής στην οποία ζούμε. Το καλό και το κακό έχουν γίνει ένα και δεν ξεχωρίζουν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καλό. Υπάρχει μόνο η τάση εξομοίωσης και ισοπέδωσης κάθε αξίας, κάθε έννοιας και φυσικά κάθε ψήγματος (όπου έχει απομείνει) θρησκευτικού ερείσματος στους ανθρώπους. Υπάρχει επίσης εμφανής η θέληση των εμπνευστών του σχεδίου να διαπιστώσουν πόσο πολύ μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν συμμέτοχους σε αυτό. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της χρηματοδότησης μέσα από δωρεές! Πρόκειται για σφυγμομέτρηση του συστήματος το οποίο επιχειρεί να δει πόσο ισχυρό είναι και ποια είναι τα όριά του παγκοσμίως. Είναι λυπηρή, δυστυχώς, η απουσία της φωνής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της μόνης αληθινής και πραγματικής θρησκείας που μπορεί να ακολουθήσει ο άνθρωπος εάν θέλει να έχει όραμα και νόημα η ζωή του. Είναι λυπηρό που οι διοικούντες την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παγιδευμένοι σε δοξασίες και ενέργειες άσκοπες και επιζήμιες. Η αλήθεια δεν μπορεί να συζητάει με το ψέμα. Η αλήθεια είναι η πραγματικότητα και το ψέμα το απόλυτο τίποτε! Δεν μπορεί η ύπαρξη να συζητά με την ανυπαρξία! Όπως στους πραγματικούς αριθμούς δεν υπάρχει διαίρεση με το μηδέν, έτσι ακριβώς η αλήθεια δεν μπορεί να διαιρεθεί από το τίποτε!

Πόσο καταλαβαίνω τον στιχουργό και την αγωνία του, όταν πριν από πολλά χρόνια φώναζε: Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, όρθιο πες μου τι θα μείνει! Σου φωνάζω, μα εσύ δε μου μιλάς... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου