Μπορεί να υπερισχύσει η αλήθεια; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/03/2017

Μπορεί να υπερισχύσει η αλήθεια;

Αν νομίζετε πως τα "λογιστικά tricks" των Ελληνικών(;) κυβερνήσεων, που παρουσιάζουν δήθεν "πλεονάσματα" και "ανάπτυξη" είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Διαβάστε τι γράφει ο πολύπειρος Dr. Paul Craig Roberts και συγκρίνετέ το με την Ελληνική πραγματικότητα. Θα εκπλαγείτε με την ομοιότητα των μεθόδων που ακολουθούνται.

Το άρθρο παρατίθεται αυτούσιο στην μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο:

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ έχει επεκταθεί κατά 22 τέταρτα, αυξάνοντας το πραγματικό ΑΕΠ κατά 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλότερό του πριν από την οικονομική συρρίκνωση του 2008-09. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εργασίες και η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ δεν έχουν ανακάμψει στα προ-ύφεσης ύψη τους.

Έτσι, τι είναι αυτό που προκαλεί την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ; Κατά τη γνώμη μου, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είναι μια ψευδαίσθηση που παράγεται από την υπό-μέτρηση του πληθωρισμού.

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, ο John Williams του shadowstats.com κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζει η κυβέρνηση την μέτρηση του πληθωρισμού, έχουν ως πραγματικό αποτέλεσμα την μη μέτρησή του.

Παλαιότερα, αν η τιμή ενός προϊόντος σε μέτρηση του πληθωρισμού αυξανόταν, ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά το γινόμενο της τιμής επί το βάρος του στοιχείου στο δείκτη. Σήμερα, αν η τιμή ενός στοιχείου αυξάνει κατά την μέτρηση του πληθωρισμού, αυτό το στοιχείο αφαιρείται από τον δείκτη και αντικαθίσταται από ένα άλλο στοιχείο, χαμηλότερου κόστους.

Ένας δεύτερος τρόπος που η κυβέρνηση έχει σκηνοθετήσει, ώστε να υποβαθμίσει τον πληθωρισμό, είναι να δηλώσει τις αυξήσεις των τιμών ως "βελτίωση της ποιότητας" και να μην μετρήσει την υψηλότερη τιμή σαν πληθωρισμό.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους μπορεί, για παράδειγμα, ένα ποσοστό πληθωρισμού της τάξεως του 8% να μειωθεί στο 2%.

Το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού είναι αυτό που παράγει την εμφάνιση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ. Καθώς το ΑΕΠ μετριέται σε επικρατούσες τιμές, προκειμένου να γνωρίζουμε αν ο αριθμός του ΑΕΠ είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής των αγαθών και των υπηρεσιών ή απλώς το αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ή του πληθωρισμού, το ονομαστικό νούμερο του ΑΕΠ είναι ουσιαστικά αποπληθωρισμένο με αυτήν την μέτρηση του πληθωρισμού.

Για παράδειγμα, εάν το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5% φέτος σε σχέση με πέρυσι και ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 2%, το πραγματικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 3%. Ωστόσο, εάν το ποσοστό πληθωρισμού 2% είναι το τεχνητό αποτέλεσμα που προκύπτει όπως περιγράφεται παραπάνω, ενώ ο πληθωρισμός είναι πραγματικά στο 5% ή στο 8%, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μηδενική ή μειωμένη κατά 3%.

[ συνεχίζεται... ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου