Προεδρία του Τrump: Ο Θεός να την Αναπαύσει (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/02/2017

Προεδρία του Τrump: Ο Θεός να την Αναπαύσει (2)

Οι ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες, γνωρίζοντας πού είναι το συμφέρον τους, συμπορεύτηκαν και συνέβαλαν στην εξαπάτηση. Από το 1961 η πρωταρχική δύναμη του συμπλέγματος στρατιωτικών / ασφάλειας ήταν εμφανής στον πρόεδρο Eisenhower, έναν στρατηγό πέντε αστέρων υπεύθυνο για την εισβολή των ΗΠΑ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. H ιδιωτική εξουσία που άσκησε το σύμπλεγμα στρατιωτικών / ασφάλειας (ο Eisenhower το αποκαλούσε το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα) ενόχλησε τον Ike τόσο πολύ, που στην τελευταία ομιλία του προς τον Αμερικανικό λαό είπε ότι πρέπει να επαγρυπνούμε εναντίον της ανατροπής της δημοκρατίας από αυτό:

«Μέχρι την τελευταία από τις συγκρούσεις του κόσμου μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία βιομηχανία εξοπλισμών. Οι Αμερικανοί τεχνίτες που έφτιαχναν τα υνιά μπορούσαν, με το καιρό και, αναλόγως τη ζήτηση, να φτιάξουν και σπαθιά, επίσης. Αλλά τώρα δεν μπορούμε πλέον να διακινδυνεύσουμε τον αυτοσχεδιασμό της εθνικής άμυνας, έχουμε υποχρεωθεί να δημιουργήσουμε μια μόνιμη βιομηχανία εξοπλισμών τεραστίων διαστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τριάμισι εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες απασχολούνται άμεσα στην επιχείρηση της άμυνας. Κάθε χρόνο δαπανούμε για την στρατιωτική ασφάλεια περισσότερο από ό, τι είναι το καθαρό εισόδημα από όλες τις εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτός ο συνδυασμός ενός τεράστιου στρατιωτικού κατεστημένου και μιας μεγάλης βιομηχανίας όπλων είναι νέος στην Αμερικανική εμπειρία. Η συνολική επιρροή –οικονομική, πολιτική, ακόμη και πνευματική– είναι αισθητή σε κάθε πόλη, σε κάθε κρατικό οίκημα, σε κάθε γραφείο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη αυτή. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτύχουμε στο να κατανοήσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της. Ο μόχθος μας, οι πόροι και τα προς το ζην μας είναι όλα αλληλένδετα, έτσι είναι η ίδια η δομή της κοινωνίας μας.

Στα συμβούλια της κυβέρνησης θα πρέπει να επαγρυπνούμε ενάντια στην εξαγορά της αδικαιολόγητης επιρροής, είτε ζητείται ή όχι, από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Το δυναμικό για την καταστροφική άνοδο άστοχης εξουσίας υπάρχει και θα επιμείνει.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε το βάρος αυτού του συνδυασμού να θέσει σε κίνδυνο τις ελευθερίες μας ή τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε τίποτα ως δεδομένο. Μόνο οι άγρυπνοι και ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να υποχρεώσουν τη σωστή σύμπλεξη του τεράστιου βιομηχανικού και στρατιωτικού μηχανισμού της άμυνας με τις ειρηνικές μεθόδους και τους στόχους μας, έτσι ώστε η ασφάλεια και η ελευθερία να ευημερήσουν μαζί
».

Η προειδοποίηση του Eisenhower ήταν καίρια. Ωστόσο, στηρίχθηκε σε "άγρυπνους και ενημερωμένους πολίτες", τους οποίους οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν. Ο Αμερικανικός πληθυσμός είναι σε μεγάλο βαθμό αφελής και οδεύει, σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, από αριστερά προς τα δεξιά, στην αυτοκαταστροφή.

[ προηγούμενη σελίδα ] [ επόμενη σελίδα ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου