Άποροι και εξαθλιωμένοι αλλά εντός του ... ευρώ! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/02/2017

Άποροι και εξαθλιωμένοι αλλά εντός του ... ευρώ!

Επειδή κάποιοι θεωρούν υπερβολικές τις απόψεις μας σχετικά με την Οικονομία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ακόμα το κουράγιο να επιμένουν πως το καλύτερο για την Χώρα είναι η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ, παραθέτω αυτούσια κάποια στοιχεία, που δημοσίευσε η Μαρία Βουργάνα στην εφημερίδα "Ημερησία". Η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά όργανα της Δυτικής προπαγάνδας, ωστόσο οι αριθμοί δεν ψεύδονται όσο και να "μαγειρευτούν" ακόμα και ... "αλά Σημίτη".

«Οι φόροι που επιβλήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια αγγίζουν τα 40 δις ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται και οι φόροι της διετίας 2016-2018. Και η φοροεπιδρομή δεν σταματά εδώ, αφού στην πενταετία 2017 - 2021 ο λογαριασμός για πρόσθετους φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 8,1 δις ευρώ.
Η αύξηση αυτή θα έλθει με τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ενώ παραμένει ζωντανή η απειλή επιπλέον επιβαρύνσεων εάν απαιτηθεί να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Οι φόροι «γονάτισαν» τα νοικοκυριά, «ροκάνισαν» τις καταθέσεις και μέρα με την ημέρα στερεύουν και τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα.
Η υπερφορολόγηση έφερε περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία τα οποία το 2016 βρέθηκαν 1,7 δις ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί αλλά την ίδια ώρα, "φούσκωσαν" την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα χρέη προς την εφορία έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 95 δις ευρώ και τους επόμενους μήνες με τον ρυθμό που αυξάνονται θα έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δις ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως στην επταετία 2010 - 2016 τα νοικοκυριά είδαν το ονομαστικό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57 δις ευρώ. Από τα 173,5 δις ευρώ που ήταν το 2010 κατέρρευσε στα 116,5 δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα προσαρμογής που εκτελεί η Ελλάδα, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των φόρων, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται, σε όλα τα σενάρια, εγκλωβισμένοι σε έναν βαρύ φορο-λογαριασμό, χωρίς τέλος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ:
Το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 87,3 δις ευρώ. Το 2021 το σχετικό ποσό προβλέπεται από το Ταμείο ότι θα διαμορφωθεί στα 95,4 δις ευρώ, δηλαδή πρόκειται να σημειωθεί μια αύξηση της τάξης των 8,1 δις ευρώ.
Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.) που πλήττουν αδιακρίτως όλους τους φορολογούμενους αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 30,7 δις ευρώ. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να ακολουθήσουν μια σταθερά ανοδική πορεία και να διαμορφωθούν το 2021 στα 34,2 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,5 δις ευρώ.
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία (φορολογία εισοδήματος, φόρος ακινήτων κλπ.) αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 16,6 δις ευρώ και το 2021 να ανέλθουν στα 18,4 δις παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 2,2 δις ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2019, έτος για το οποίο πιέζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
[...]

Ωστόσο, εκτός από την ανάκαμψη της οικονομίας
[σημ. ΜΒΒ: η αρθρογράφος δεν μας εξηγεί πως θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της Οικονομίας, όταν τα μόνα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελληνική Οικονομία είναι, όπως η ίδια παραδέχεται, μόνο εισπρακτικού χαρακκτήρα], η συνεχής αύξηση των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να βιώνουν μια βαριά φορολογική πολιτική.
Το μεγάλο παζάρι που γίνεται αυτή τη στιγμή και από το οποίο εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πόσα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτους χωρίς μέτρα.
Εδώ κυριαρχεί το σενάριο της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και αναμένεται να φουσκώσει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό των επόμενων ετών. Μεγάλο ψαλίδι αναμένεται και στις φοροαπαλλαγές, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα αποφύγει, τουλάχιστον επί του παρόντος τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Τα μέτρα, η απαίτηση αυτά να νομοθετηθούν προκαταβολικά και πιθανά "ανταλλάγματα" για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά το νέο κύμα λιτότητας, βρίσκονται αυτές τις ώρες στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων
».

Αυτά παραδέχεται το ίδιο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα! Φανταστείτε τι άλλο συμβαίνει, αλλά δεν έρχεται στο φως της δημοσιότητος! Πόση ακόμα Ευρώπη θέλει ο αφελής νεοέλληνας; Τι τον κρατάει δεμένο με τον δυνάστη του αν όχι η πώρωση και η μικρονοϊκότητα;

1 σχόλιο: