Η σημασία του Trump - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/11/2016

Η σημασία του Trump

Ο χαρισματικός οικονομολόγος και καθηγητής στο International Business University του Cincinnati στο Ohio των ΗΠΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Πολυχρονίου, μας τίμησε με την αποστολή ενός σύντομου αλλά πολύ περιεκτικού σχολίου, σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε θερμά τον συνετό καθοδηγητή μας στην μακροοικονομία (και όχι μόνο) για την τιμή αυτή και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

H δραματική και εν πολλοίς μη αναμενόμενη εκλογή του κυρίου ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε σαν μία τροχοπέδη στην εξελισσιμότητα της Παγκοσμιοποίησης ή και ακόμη σε κάποια αλλαγή της πορείας της. Η εν λόγω άνοδος του κυρίου ΤΡΑΜΠ αποτελεί καθαρή ετυμηγορία εναντίον της Παγκοσμιοποίησης και των συνεπειών της. Συγκεκριμένα, η Παγκοσμιοποίηση, αντίθετα με προσδοκίες, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και πτωχών με την ρητή ενίσχυση των πλουσίων και την κατάφωρη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Εν συνεχεία, η εκστρατεία του Νεοφιλελευθερισμού για την εξάλειψη του Προστατευτισμού και για διακρατική οικονομική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει διαπολιτισμικές εντάσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές κυρίως σε κουλτούρες ή υποκουλτούρες που είναι λιγότερον ευπροσάρμοστες ή ευέλικτες. Η ασκούμενη συμπίεση για ομοιογένεια έχει επιτείνει τέτοιες διαπολιτισμικές εντάσεις με αποτέλεσμα τον εσωστρεφισμό και την ενδοσκόπιση που φυσικά οδηγούν στην άνοδο του Εθνικισμού. Για παράδειγμα, έχουμε την εμπειρία του Μπρέξιτ (Brexit) η οποία ευθέως μαρτυρεί την άνοδο εθνικιστικών τάσεων των Βρεττανών. Το μόλις προ ολίγων ημερών παράδειγμα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την εκλογή του κυρίου ΤΡΑΜΠ, αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα που καταμαρτυρεί την μέχρι τώρα αποτυχία της Παγκοσμιοποίησης, όπως η τελευταία εξελίσσεται.

Όμως, όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα μου, το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της Παγκοσμιοποίησης είναι η διαπολιτισμική ανομοιογένεια. Τι, λοιπόν, θα γίνει; Ο δρόμος είναι ανηφορικός! Το επίπεδο αβεβαιότητος του μέλλοντος για κάθε χώρα εξαρτάται από την ευελιξία και προσαρμοστικότητα του εθνικού πολιτισμού και της σταθερότητος της οικονομίας της. Η τάση για Εθνικισμό θα κυριαρχήσει, κυρίως μετά την εκλογή του κυρίου ΤΡΑΜΠ, μέχρι να γίνει εμπεριστατωμένη αποτίμηση της πορείας της Παγκοσμιοποίησης και να βελτιωθεί η εφαρμογή της. Η εν λόγω αναδιάρθρωση θα γίνει εντός ενός δυναμικά εξελισσόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος του οποίου ο χαρακτήρας είναι πολυαρχικός. Ενδεικτικά, η άνοδος του κυρίου ΤΡΑΜΠ, του οποίου το προεκλογικό μήνυμα ήταν «η Αμερική πρώτα» (Americafirst), δημιουργεί μία διαφοροποίηση στην επί του παρόντος εξελισσόμενη Παγκοσμιοποίηση. Η υποσχεθείσα αναθεώρηση διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως εκείνης της NAFTA, της Trans-Pacific Partnership,του ελέγχου της διακύμανσης της συναλλαγματικής αξίας του Κινεζικού νομίσματος (renminbi), τον επαναπατρισμό πλέον των δέκα τρισεκατομμυρίων δολλαρίων και άλλων παρομοίων εθνικών πολιτικών σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στις μέχρι τώρα παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες οι οποίες θα έχουν γεωπολιτική επιρροή.

Πρέπει να τονίσω ότι ο μελλοντικός δρόμος των μικροτέρων χωρών θα είναι περισσότερον αναρριχητικός εκείνου των μεγαλυτέρων χωρών, κυρίως εκείνων των χωρών που διακρίνονται για την υιοθέτηση πολυπολιτισμικότητος όπως η Αμερική.Ωστόσο, η θέση των μικροτέρων χωρών, όπως η Ελλάδα, έναντι της λαίλαπας της Παγκοσμιοποίησης μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω δια της αποδέσμευσης από περιφερειακές συγκλίσεις, όπως η Ευρωζώνη, και δια της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας.

Σχόλια μπορούν να σταλούν στον:
Κωνσταντίνο Πολυχρονίου, e-mail: constantine.polychroniou@uc.edu
http://business.uc.edu/departments/marketing2/faculty/constantine-polychroniou.html

4 σχόλια:

  1. Mανώλη καλησπέρα. Εύχομαι όλο υγεία. Θέλω να μου απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις σε σχέση με την Μακροοικονομία:

    1)Αμα θύμασε ένας σχολιαστής του blog σου είπε αν μπορεί η Πολιτκή Παράταξη ''Κοινωνια'' να φτιάξει σε κείμενο τα πορίσματα, την οικονομική ιστορία , την επιστροφή στην Δραχμή κ.τ.λ. των δύο εκπομπών που έγιναν στα γραφεία της Παράταξης ώστε να τα μελετήσουμε εμείς τα μέλη και οι φίλοι της Παράταξης και να τα εμπεδώσουμε για να απανατάμε σε απλούς Πολίτες που προβληματίζονται π.χ. για την επιστροφή της Χώρας στην Δραχμή.

    2)Μπορέις να προτείνεις κανένα βίβλίο Μάκροοικονομίας για αρχάριους;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάνο σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω. Χαίρομαι που μετά από καιρό σε ξανακούω (σε ξαναδιαβάζω για την ακρίβεια)!

    1) Το θυμάμαι καλά, ωστόσο ο υπερβολικός φόρτος εργασίας όλων ημών έχει καθυστερήσει αυτή την εργασία. Θα ήταν ευχής έργο κάποιος, που έχει μια δυνατότητα από άποψη χρόνου, να αποδελτιώσει τις δύο συζητήσεις σε γραπτό κείμενο. Αυτό θα μας επιτρέψει πιο σύντομα να συντάξουμε αυτά τα κείμενα, που όπως πολύ σωστά επισημαίνεις είναι και χρήσιμα και απαραίτητα.

    2) Θα προτιμήσω να μην απαντήσω εγώ αυτό το ερώτημα, αλλά θα το διαβιβάσω στον Dr. Κωνσταντίνο Γ. Πολυχρονίου, που είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος.

    Να είσαι πάντοτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να ολοκληρώσω την απάντηση στον Θάνο, παραθέτω την απάντηση που έλαβα από τον αγαπητό μου και διακεκριμένο οικονομολόγο, Δρ. Κωνσταντίνο Γ. Πολυχρονίου:

    Βιβλία στην Μακροοικονομία για «αρχαρίους» θεωρώ μόνο βιβλία που διδάσκονται στους πρωτοετείς φοιτητές Οικονομικών Τμημάτων.
    Δεν υπάρχει, βέβαια, βιβλίο στην Μακροοικονομία χωρίς να περιέχει μαθηματική ανάλυση. Ένα, λοιπόν, βιβλίο που περιορίζει τις μαθηματικές εξηγήσεις και που επιδίδεται σε βασικές ιδέες για την καλλίτερη κατανόηση των θεμάτων της Μακροοικονομίας είναι:
    PRINCIPLES OF ECONOMICS: A STREAMLINED APPROACH, 3rd Edition by Frank, Bernanke, Antonovies, Heffetz.
    Επίσης, έχω την γνώμη, θα μπορούσε να αναζητήσει στο Google ποικίλες δημοσιεύσεις επί καθοριστικών θεμάτων Μακροοικονομίας, που έχουν δημοσιευθεί από πρακτικούς οικονομολόγους που συνήθως δεν χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα και ποσοτικές αναλύσεις. Τέτοια κείμενα θα μπορούσαν να αποδώσουν τα εν λόγω θέματα σε μία περισσότερον κατανοητή γλώσσα.
    Ελπίζω τα ανωτέρω να βοηθήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανώλη ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση.Θέλω όμως να ρωτήσω και κάτι ακόμα:

    Υπάρχουν εκδόσεις που να υπάρχει αυτό το βιβλίο εδώ στην Ελλάδα έστω στα Αγγλικά;

    Και την συγκέντρωση στην Ιτεα Φωκιδος η ηχογράφηση με τον οικονομολογο Σπύρο Λειβαδιωτη και τον Μιχάλη Ηλιαδη ο πρώτος δεν ακουγοτανε ξεκάθαρα. Άμα μπορεί κάποιος από την Παράταξη να μας δώσει γραπτώς την ηχογράφηση στην ιστοσελίδα της Παράταξης όπως και τις εκπομπές θα είμαστε πολύ ευγνώμων. Εμπεδωνετε ποιο εύκολα.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή