Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/11/2015

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Οι τέσσερις τράπεζες που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται(;) στην Ελλάδα βρίσκονται σε αναζήτηση υπέρογκων κεφαλαίων μέσω των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου που πρόκειται να προβούν. Πριν από τον καθορισμό των κεφαλαίων που αναζητούν για ακόμα μια φορά οι Ελληνικές(;) τράπεζες θα πρέπει να προηγηθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την αναλογία του ελάχιστου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που θα κατέχει το Ελληνικό κράτος.

Η Alpha Bank θα αναζητήσει στις αγορές την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για κεφάλαια ύψους έως και 2,743 δις ευρώ, η Eurobank 2,122 δις ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 4,6 δις ευρώ και η Πειραιώς 4,933 δις ευρώ. Η κρατική συμμετοχή και το ελάχιστο όριο συμμετοχής στις τράπεζες που επιθυμεί η κυβέρνηση αποτελεί πρόβλημα και θα αποδειχθεί, πιθανώς, νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους δανειστές και ιδιαίτερα την ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., που έχουν ήδη δρομολογήσει την μέγιστη συμμετοχή των ιδιωτών στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα για τις τράπεζες είναι ιδιαίτερα πιεστικό καθώς πρέπει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου να υποβάλλουν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα σχέδια της αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτίσει, αναμένοντας στην συνέχεια την έγκριση τους.

Εάν και εφόσον τα Ευρωπαϊκά όργανα εγκρίνουν τα σχέδια της αναδιάρθρωσής τους, οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα ενημερωτικά δελτία τους που θα αφορούν στον σκοπό των αυξήσεων κεφαλαίου, αναμένοντας και την δική της έγκριση. Στη συνέχεια και εφόσον έχουν εξασφαλισθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εγχώρια και ξένα όργανα, οι τράπεζες θα ζητήσουν την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών έχοντας αφαιρέσει την όποια συμμετοχή θα αποφασιστεί -και θα επιτρέψουν οι δανειστές- από την πλευρά του Ελληνικού κράτους.

Είναι προφανές και στον πλέον φανατικό οπαδό του σάπιου κατεστημένου πολιτικού συστήματος που διαλύει συστηματικά την χώρα μας, πως το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στα κεφάλαια των τραπεζών θα το καθορίσει ο "αναγκαστικός" δανεισμός των Ελλήνων καταθετών, αυτό που είναι πιο γνωστό στους πολλούς ως "κούρεμα" καταθέσεων. Οι αμοραλιστές, αριστεροί μόνο κατ' όνομα, κυβερνήτες περίμεναν υπομονετικά ένα χρόνο πριν εφαρμόσουν την περυσινή εξαγγελία τους, μέσω της δήλωσης ιστορικού στελέχους τους, που αφορούσε στην χρήση των καταθέσεων των Ελλήνων ως μέσο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ισοδύναμο εξευρέσεως κεφαλαίων.

Οι Έλληνες συνειδητοποιούν το πόσο δύσκολες είναι οι επόμενες ημέρες; Έχουν σκοπό να αντιδράσουν ή θα δεχθούν παθητικά και αυτό το χτύπημα των εχθρών της Ελλάδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου