DEexit (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/07/2015

DEexit (2)

Στις αρχές του έτους είχα εκφράσει (εδώ και εδώ) την άποψη ότι αυτή που δεν "χωράει" στην ευρωζώνη είναι η Γερμανία και όχι κάποια άλλη χώρα. Ακολούθησε ο βραβευμένος με το βραβείο Nobel Joseph Eugene Stiglitz, ενώ τώρα είναι η σειρά του καθηγητή και πρώην στελέχους του ΔΝΤ Ashoka Mody, για να υποστηρίξει και αυτός πως η Γερμανία πρέπει να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ. Ο Mody σε άρθρο του στο περιοδικό Bloomberg σχετικά με το ζήτημα της πατρίδος μας αλλά και το μέλλον της ευρωζώνης, λέει χαρακτηριστικά: «ο τελευταίος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι χώρες με τέτοιες ανόμοιες οικονομίες δεν θα έπρεπε ποτέ να μπουν σε μια νομισματική ένωση. Θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους, εάν η Γερμανία, αντί για την Ελλάδα, ήταν η πρώτη που έφευγε από αυτήν».

Ο Mody υποστηρίζει πως, «προτείνοντας την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, η Γερμανία έκανε μια χάρη στην Ευρώπη, επειδή έσπασε ένα πολιτικό ταμπού. Τώρα που η ιδέα μιας εξόδου υπάρχει στον αέρα, αξίζει να σκεφθεί κανείς πέρα από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και να εξετάσει το ποιος θα έπρεπε να φύγει.

Εάν ήταν να φύγει η Ελλάδα, πιθανόν ακολουθούμενη από την Πορτογαλία και την Ιταλία τα επόμενα χρόνια, η αξία των νέων νομισμάτων θα υποχωρούσε σημαντικά. Αυτό θα τους αφαιρούσε τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ, προκαλώντας διαδοχικές χρεοκοπίες. Αν και η συναλλαγματική υποτίμηση εν τέλει θα τις καθιστούσε περισσότερο ανταγωνιστικές, τα οικονομικά δεινά θα παρατεινόταν και αναπόφευκτα θα επεκτείνονταν και πέρα από τα σύνορά τους.

Εάν, ωστόσο, έφευγε η Γερμανία από την ευρωζώνη –όπως έχουν προτείνει άνθρωποι με επιρροή, ανάμεσά τους ο Kenneth Griffin, ιδρυτής της Citadel, ο Anil Kashyap, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο επενδυτής George Soros [σημ. ΜΒΒ: αρκετά άσχετη αλλά και ύποπτη η αναφορά ενός οικονομικού εγκληματία παγκοσμίου βεληνεκούς, ανάμεσα σε καθηγητές οικονομολογίας και οικονομικούς παράγοντες]– στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν χαμένοι.

Μια επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα οδηγούσε σε άμεση πτώση του ευρώ, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Εάν, όπως θα ήταν ενδεχόμενο, ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γερμανίας χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία, ίσως για να δημιουργήσουν μια νέα νομισματική ένωση, το ευρώ θα έχανε ακόμα περισσότερο την αξία του.

Πιθανόν το μεγαλύτερο κέρδος για την Ευρώπη από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πολιτικό. Η Γερμανία απολαμβάνει το ρόλο του ηγεμόνα στην Ευρώπη, αλλά έχει αποδειχθεί απρόθυμη να επωμιστεί το βάρος. Παίζοντας το ρόλο του νταή υπό την κάλυψη ενός μανδύα ηθικής, κάνει ζημιά στην Ευρώπη. Αντί να οικοδομούν "μια στενότερη ένωση" στην Ευρώπη, οι Γερμανοί θέτουν σε κίνδυνο τον ευαίσθητο ιστό της. Για να παραμείνουν κοντά το ένα στο άλλο, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να χαλαρώσουν τους δεσμούς που τα δένουν τόσο σφιχτά».

Θα επαναλάβω πως η Ελλάδα μας δεν έχει καμία θέση στην ευρωζώνη και κυρίως δεν μπορεί να εναρμονιστεί με ένα τρόπο ζωής και ένα μοντέλο οικονομίας που είναι παντελώς άσχετο με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Στην ευρωζώνη ας φύγει και ας μείνει όποιος θέλει, αυτό που προέχει είναι να πάρουμε μακρυά την χώρα μας από αυτό το αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου