Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/07/2015

Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο (2)

Η Ελλάδα είναι το πρότυπο για μια καταστροφή που πρόκειται να καταβροχθίσει τον κόσμο
Έτσι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που απαιτείται να αυξάνει συνεχώς το χρέος της για να παραμείνει στη ζωή. Οι περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στη Δύση, έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι απλά ένα μοντέλο της καταστροφής που πρόκειται να καταποντίσει τον κόσμο. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις και οι νικητές του βραβείου Nobel αρνούνται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. Ξέρουν ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να αποτύχει σήμερα, επόμενες θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία, και, στη συνέχεια, η Πορτογαλία, η Γαλλία και τελικά το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, Eric, είναι ότι μια Ελληνική χρεωκοπία δεν θα οδηγήσει μόνο στο να εξαφανιστούν από το σύστημα 320 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί οι δανείστριες τράπεζες και τα ιδρύματα έχουν κερδίσει 50 φορές αυτό το ποσό. Αλλά ακόμα κι αν πάρουμε μόνο ένα ποσό 20 φορές το περισσότερο, αυτό θα σήμαινε ότι πάνω από 6 τρις ευρώ θα εξαφανιστούν από το σύστημα.

Αλλά το μακελειό δεν θα σταματήσει εκεί. Ένα μεγάλο μέρος των 1,25 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων παραγώγων παγκοσμίως θα επηρεαστούν άμεσα από μια Ελληνική χρεωκοπία. Αυτό θα είχε δραματικές επιπτώσεις στα επιτόκια, πιστωτικούς κινδύνους και αστάθεια στο σύστημα. Θα βλέπαμε καταστροφικές απώλειες στην παγκόσμια αγορά παραγώγων.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μπορεί να σωθεί το σύστημα
Είτε ξεκινήσει τώρα είτε το φθινόπωρο, η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μπορεί να σωθεί το σύστημα. Οι κυβερνήσεις δεν πρόκειται να δημιουργήσουν 200 τρις δολαρίων από το πουθενά, καθώς και ενδεχομένως περισσότερα από ένα τετράκις εκατομμύριο δολάρια για τα παράγωγα.

Όταν η μεγάλη οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2006, τα επιτόκια των ΗΠΑ ήταν 5%. Σήμερα είναι στο μηδέν. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε από τη μείωση επιτοκίων. Το μόνο εργαλείο που έχει απομείνει είναι η εκτύπωση περισσότερων χρημάτων από το ΔΝΤ και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτό θα οδηγήσει σε μια περίοδο υπερπληθωρισμού πριν από μια αποπληθωριστική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς θα είναι απλώς μια καταστροφή λόγω του τεράστιου ποσού του παγκόσμιου χρέους.

Οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές αγνοούν αυτές τις οικονομικές πραγματικότητες και αντί για αυτό αντιδρούν μόνο για την εκτύπωση χρήματος. Πάρτε την Ιαπωνία για παράδειγμα. Ο Nikkei ανέβηκε μέχρι και 2,5 φορές από τον Νοέμβριο του 2011. Αυτό συμβαίνει με τις πραγματικές αποδοχές σε μετρητά να είναι αρνητικές από το 2012 και ενώ η Ιαπωνική οικονομία βυθίζεται αργά στον Ειρηνικό.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς της διατήρησης του πλούτου, δηλαδή ο χρυσός, απλά καιροφυλακτεί την εποχή του. Αλλά ο χρυσός θα βασιλεύει στο μεγαλείο του καθώς πολλά περιουσιακά στοιχεία φούσκες θα κατρακυλούν στην πραγματική αξία τους, η οποία θα πρέπει να είναι μεταξύ 75% έως 100% κάτω από τα σημερινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου