Το ευρώ είναι το πρόβλημα! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/06/2015

Το ευρώ είναι το πρόβλημα!

Ο βραβευμένος με nobel Αμερικανός οικονομολόγος Paul Robin Krugman, σχολιάζει το αποτέλεσμα του χθεσινού (18/6/2015) eurogroup στο προσωπικό του ιστολόγιο που φιλοξενείται στους New York Times και επισημαίνει την σπουδαιότητα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα σε αντίθεση με την παραμονή στο ευρώ. Ο Krugman δεν συγκαταλέγεται στους φιλέλληνες τεχνοκράτες, ενώ ο ίδιος είναι από τους εκφραστές της δυτικής τεχνοκρατικής φιλοσοφίας.

Η απόλυτα λογική του προσέγγιση όμως τον οδηγεί στο συμπέρασμα και την ομολογία πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι δικό της νόμισμα και τον έλεγχο της οικονομίας της. Δεν διστάζει μάλιστα να την παρομοιάσει με την Αργεντινή, η οποία θυμίζω πως ανέκαμψε μόνο όταν εφάρμοσε την δική της πολιτική και όχι την υποδεικνυόμενη από το ΔΝΤ.

«Τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές γίνονται όλο και πιο στενά, αν και δεν έχουν κλείσει οριστικά. Είχα μείνει σιωπηλός τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα επειδή δεν θέλω να συμβάλλω και εγώ στην δημιουργία κλίματος πανικού, αλλά νιώθω πως πρέπει να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μια έξοδο από το ευρώ έχει ήδη σπάσει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ κάτω το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων, καθώς όλοι θα έτρεχαν να αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Αλλά αυτός ο φόβος δεν ισχύει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Αθήνα του 2015 είναι το Buenos Aires του 2001».

Στην συνέχεια αναρωτιέται και συνεχίζει το σκεπτικό του: «Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της οδηγούν σε τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Το οποίο σημαίνει πως ότι κερδίζεται από το μέτωπο των δαπανών χάνεται από το μέτωπο των εσόδων» και συμπληρώνει:

«Αυτό δεν είναι ένα λάθος των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό ελάττωμα του ίδιου του ευρώ. [...] Όντως, οι ζωές των δανειστών θα γίνουν πιο εύκολες, για λίγο, γιατί δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από την σκοπιά των πιστωτών, η GRexit είναι μια κατάσταση απόλυτα αρνητική. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα πίσω σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που κρατάει την Ελλάδα μέσα και η απόδειξη ότι το ευρώ είναι τελικά αναστρέψιμο θα προλειάνει το έδαφος για μελλοντικές κρίσεις, ακόμα και αν η ECB καταφέρει να συγκρατήσει αυτήν την κρίση.

Όπως γράφει και ο Martin Wolf, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το οικονομικό χάος μετά την έξοδο από το ευρώ. Και ενδεχομένως η προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η υποτίμηση θα οδηγήσει την χώρα στον τρίτο κόσμο να είναι σωστή, ωστόσο θα ήθελα να γνωρίζω το μοντέλο και τα ιστορικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.

Αλλά αν δεν συμβεί αυτή η εσωτερική κατάρρευση, ένα υποτιμημένο νόμισμα θα οδηγούσε τελικά σε μια ανάκαμψη, με ώθηση από τις εξαγωγές. Το επιχείρημα είναι πως κανείς δεν πρέπει να έχει απόλυτες βεβαιότητες. Αλλά οι πιστωτές θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο από τους Έλληνες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ».

Τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ θα επαναλάβω το «ουαί» στους υποκριτές πολιτικάντηδες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και κατοίκους της Ελλάδος που πασχίζουν για την παραμονή στο ευρώ και την δυτική καταδυνάστευση προκειμένου να κερδίζουν, σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος ενός έθνους. ΝΤΡΟΠΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου