«Σημαντικές πιέσεις αισθάνονται τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και ο τραπεζικός κλάδος από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών, ενώ μεγαλώνουν οι φόβοι πως οι επόμενοι που θα αισθανθούν τις πιέσεις μπορεί να είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των απλών πολιτών», σύμφωνα με άρθρο του CNBC. To άρθρο έχει τίτλο «Time to talk about capital controls in Greece» (Είναι ώρα να μιλήσουμε για capital controls στην Ελλάδα).
Στο άρθρο διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως οι Ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την έκτακτη χρηματοδότηση της ECB για να επιβιώσουν και πως οι αναλυτές δηλώνουν ότι εάν η κεντρική τράπεζα περιορίσει αυτόν τον δανεισμό, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει ελέγχους των κεφαλαίων (capital controls).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 29/5/2015, οι ατομικές καταθέσεις και αυτές των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 3,5% τον Απρίλιο φτάνοντας στα 133,65 δις ευρώ έναντι των 138,56 δις ευρώ του προηγουμένου μήνα, ενώ ήταν χαμηλότερες 17,55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους την Δευτέρα επισημαίνουν ότι καθώς τα ταμειακά αποθεματικά διαμορφώνονται στα 1,9 δις ευρώ στις Ελληνικές τράπεζες και καθώς οι εκροές καταθέσεων διαμορφώνονται στα 3-7 δις ευρώ κάθε μήνα, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται τον ELA για να παραμείνουν ανοιχτά τα ΑΤΜs.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της παραμένουν ακόμη στα μαχαίρια για κρίσιμους όρους της συμφωνίας διάσωσης, υπάρχει σημαντικός και αυξανόμενος κίνδυνος ότι θα πρέπει να επιβληθούν κάποιου είδους capital controls», δηλώνει ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy.
«Εάν η ECB υποχρεωθεί να περιορίσει σημαντικά τον ELA εξαιτίας μιας χρεωκοπίας ή μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου», δήλωσε.
Στην Κύπρο το 2013 είχε επιβληθεί ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATMs στα 300 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι μεταβιβάσεις στο εξωτερικό ποσού άνω των 5.000 ευρώ χρειαζόταν την έγκριση ειδικής επιτροπής. Επιπλέον, όποιος ταξίδευε εκτός χώρας, μπορούσε να πάρει μέχρι και 3.000 ευρώ μαζί του. Τα μέτρα αυτά χαλάρωσαν τον Ιανουάριο, ενώ τα εναπομείναντα capital controls ήρθησαν τον Απρίλιο.
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να επιβάλλει capital controls θα πρέπει να ζητήσει άδεια πρώτα -σύμφωνα με την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- γιατί τα capital controls επιτρέπονται αλλά μόνο ύστερα από αίτημα του κράτους-μέλους. Ακόμα ένα δείγμα του πόσο "ελεύθερη" είναι η οικονομία μας και όχι μόνο!
«Στην ιδανική περίπτωση, τα capital controls θα έπρεπε να μπουν σε εφαρμογή πρακτικά σε μια νύχτα. Αυτό θα βύθιζε ακόμα πιο πολύ στην ύφεση την Ελλάδα, αλλά θεωρητικά θα της έδινε τον χρόνο να καταλήξει σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές. Ωστόσο, ας είμαστε ξεκάθαροι, τα capital controls αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο και στην περίπτωση της Κύπρου, επρόκειτο να εφαρμοστούν μόνο μια φορά. Εάν η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τόσο μακριά και να επιβάλει capital controls, τότε οι κίνδυνοι μιας GRexit αυξάνονται σημαντικά» καταλήγει o Spiro.
Αναμένοντας τις εξελίξεις...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου