Η Ρωσία πάει καλά, εμείς; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/06/2015

Η Ρωσία πάει καλά, εμείς;

Την απόφαση να μειωθεί το βασικό επιτόκιο από το 12,5% στο 11,5% πήρε το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη 16 Ιουνίου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το επιτόκιο θα μειωθεί έτι περαιτέρω και θα φτάσει στο 10%.

Η ρυθμιστική αρχή εξήγησε ότι με δεδομένη την σημαντική πτώση στην καταναλωτική ζήτηση και την ενίσχυση του ρουβλίου στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου, η αύξηση των τιμών συνέχισε να επιβραδύνεται. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2016 θα είναι κάτω από το 7%, ενώ θα επιτύχει τον στόχο του 4% το 2017.

Η Ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται. «Αυτή είναι μια λογική απόφαση με δεδομένη την τρέχουσα ισορροπία των κινδύνων. Είναι θετικό το γεγονός ότι η μείωση δεν ήταν μικρότερη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital για την Ρωσία και την CIS, Oleg Kuzmin.

«Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα συσσωρεύει επιθετικά τα αποθεματικά. Αν υπήρχε μια μικρότερη μείωση θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τράπεζα πρόκειται να ακολουθήσει μια πιο σκληρή πολιτική που υπαγορεύεται από την ανάγκη να συσσωρεύουν αποθέματα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Kuzmin, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν αλλάξει: «Πρώτα η μείωση του πληθωρισμού, μετά η οικονομική ανάπτυξη και μόνο τότε τα αποθέματα».

«Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει στείλει ένα μήνυμα στην αγορά ότι κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει μία περαιτέρω δραστική μείωση των επιτοκίων. Αυτό έχει να κάνει με τις μακροοικονομικές διαδικασίες», δήλωσε ο Vladimir Tikhomirov, επικεφαλής οικονομολόγος του χρηματοπιστωτικού ομίλου BKS.

«Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κατά τους επόμενους μήνες. Ένας από τους λόγους είναι οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου και η γεωπολιτική. Εκτιμώντας πάντοτε ότι η ενίσχυση του ρουβλίου, η οποία επηρέασε σημαντικά την δυναμική του πληθωρισμού, έχει τελειώσει», είπε ο Tikhomirov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία θα είναι 15 με 15,5% και σημείωσε ότι «θα μειώσει την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο». Ο Kuzmin και ο Tikhomirov εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους το επιτόκιο θα είναι στο 10%.

Εντελώς διαφορετική η Ρωσική πολιτική σε σχέση με τα όσα μας έχει συνηθίσει η Δύση. Οι Ρώσοι βαδίζουν στηριζόμενοι πρωτίστως στις δυνάμεις τους και όχι στην αποικιοκρατική πολιτική της Δύσης που δημιουργεί εχθρούς και προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου