Όλοι θέλουν την έξοδο μα κανείς δεν την αποφασίζει - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/06/2015

Όλοι θέλουν την έξοδο μα κανείς δεν την αποφασίζει

Το CNN Money προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει την κοινή γνώμη πως η «αναμφίβολα επώδυνη GRexit δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική όσο ήταν το 2012 ή το 2010». Το Αμερικανικό δίκτυο παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν φαντάζει ολική καταστροφή.

1. Ισχυρότεροι πιστωτές: Η δομή του Ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του Ελληνικού χρέους το κατείχαν ιδιώτες επενδυτές και αυτό σήμαινε πως είχαν πάρα πολλά να χάσουν από μια ενδεχόμενη GRexit.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει όπως φαίνεται κι από τα στοιχεία του Open Europe που δείχνουν ότι το 80% του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου κατέχουν πλέον κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η ECB, που είναι καλύτερα εξοπλισμένοι απέναντι σε πιθανή Ελληνική χρεοκοπία.

2. Ο κίνδυνος είναι πλέον διάσπαρτος: Καμία μεμονωμένη τράπεζα δεν κατέχει σημαντικό κομμάτι του χρέους κι έτσι κανένας δανειστής δεν θα πληγεί σημαντικά. Επιπλέον, οι ξένες τράπεζες κατέχουν μόλις 46 δισεκατομμύρια Ελληνικού χρέους, όταν το 2010 κατείχαν 300 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Wells Fargo και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Παγκοσμίως οι τράπεζες δεν τιμωρούνται, παρά το γεγονός ότι το αδιέξοδο του χρέους έφερε μεγάλο κλονισμό στην εμπιστοσύνη προς το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι μετοχές των μεγαλύτερων Ελληνικών τραπεζών, Πειραιώς (BPIRF) και Alpha Bank (ALBKF), έχουν μειωθεί κατά 52% και 33% αντίστοιχα, από την αρχή του έτους.

3. Δεν υπάρχει φόβος domino: Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, όμως άλλες «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση μετά την εφαρμογή οδυνηρών προγραμμάτων διάσωσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στην υπόλοιπη ομάδα, επειδή φοβούνται λιγότερο πως οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στο 2,2%, έναντι του 7% που ήταν το 2010. Στην πραγματικότητα, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία μπορούν να δανειστούν χρήματα σήμερα φθηνότερα από ό,τι οι ΗΠΑ.

4. Το QE της ECB: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,3 τρις δολλαρίων που δείχνει να κάνει πολύ χαρούμενους τους επενδυτές.Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το φθηνό μετρητό μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι πιθανές επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδος.

5. Η οικονομία αναπτύσσεται: Η Ευρώπη, παρόλο που μάχεται τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα σε σχέση με την τελευταία φορά που η GRexit ήταν στο προσκήνιο.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στο 1%.

6. Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη: Όταν η κρίση χτύπησε για πρώτη φορά την ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχαν κανένα πλαίσιο για να στραφούν σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει προβλήματα.

Έκτοτε, οι χώρες της ευρωζώνης ίδρυσαν ένα ταμείο διάσωσης 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκτακτης ανάγκης. Συμφώνησαν, επίσης, για τους κανόνες σχετικά με το πώς οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Αφού, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόβλημα με την GRexit που και για την Ελλάδα μας είναι η μόνη λύση, γιατί δεν προχωράει προς σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση; Γιατί δίνει δικαιώματα να σκεφτούμε πως υπάρχει και κρυφή agenda πίσω από τις διαπραγματεύσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου