Αν υπάρξει GRexit, τότε για αυτό θα ευθύνονται οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα, υποστηρίζει σε άρθρο του στην προσωπική του στήλη στους New York Times, o οικονομολόγος Paul Robin Krugman. Σας παραθέτω το άρθρο του οποίου ο τίτλος είναι «Τσακίζοντας την Ελλάδα», σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο.
«Σε γενικά πλαίσια δεν μιλάω πολύ για το ζήτημα της Ελλάδος, επειδή δεν θέλω να φωνάξω GRexit σε ένα γεμάτο θέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω. Βασικά, τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη. Αλλά οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις Ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο από ότι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Οπότε συνεχίζουμε στην λογική του να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτική της Ελλάδος.
Ο υποτιθέμενος λόγος για την απόρριψη της πρότασης με βάση την φορολογία είναι το ότι θα βλάψει την ανάπτυξη. Η προφανής απάντηση σε αυτό είναι: Μα, καλά, μας δουλεύετε; Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό θα κάνει η λιτότητα, τώρα κάνει κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη; Δείτε το γράφημα (σημ. ΜΒΒ: Αυτό στην αρχή του παρόντος άρθρου) που συγκρίνει τις προβλέψεις του Ταμείου στην αναμενόμενη συμφωνία του 2010 με την πραγματικότητα, Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στηρίζονται στα θέματα της παραγωγικότητος και στο ότι έχουμε μια οικονομία που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως υπολειτουργεί τουλάχιστον κατά 20%.
Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις. Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο. Και αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέρμα. Οπότε τι συμβαίνει; Ο στόχος είναι να διαλύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεωκοπήσει καταστροφικά απλά για να αποθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους;
Αυτήν την στιγμή πρέπει να σταματήσουν όλες οι συζητήσεις για ενδεχόμενο GRaccident, (σημ. ΜΒΒ: Ελληνική έξοδος λόγω "ατυχήματος"), γιατί αν όντως τελικά η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, αυτό θα συμβεί επειδή οι πιστωτές το επεδίωξαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου