Η νομιμοποίηση της αντισυνταγματικότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/06/2015

Η νομιμοποίηση της αντισυνταγματικότητας

Σύσσωμος ο Ελληνικός Τύπος χθες (10/6/2015) αναφέρει πως με πλειοψηφία 14-11 κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δυστυχώς στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Συμβουλίου της Επικρατείας -για λόγους που μόνο οι ιθύνοντες γνωρίζουν- δεν έχει ακόμα αναρτηθεί η σχετική απόφαση.

Οι σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες και σε ΔΕΚΟ που στρέφονται κατά του ΙΚΑ για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων και του ΕΤΕΑ για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται πάντοτε, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Το Συμβούλιο εκφράζει την «ευχή» να μην ισχύσει αλλά δεν ζητεί ρητά την κατάργησή της.

Ωστόσο οι δικαστές έκριναν πως ναι μεν πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα οι συντάξεις αλλά δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της, υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ.

Αναδρομικά θα δοθούν μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την κοινοποίηση της απόφασης να επιστρέψουν στα ποσά των συντάξεων που λάμβαναν πριν από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή να δουν αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και στο 15%.

Οι δικαστές θεωρούν πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Προσωπικά εκτιμώ πως η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και αρκετές άλλες κατά το παρελθόν, δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδείξει εμπράκτως πως δεν υπολογίζουν ούτε το Σύνταγμα της Ελλάδος, ούτε τις δικαστικές αποφάσεις. Έχουν άλλωστε πετύχει με την πρακτική τους να θέσουν σε αμφισβήτηση το κύρος και την αυθεντία των δικαστών, με την εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας στα εσωτερικά και δομικά ζητήματα της δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να αναιρέσει μία προηγούμενη δική του απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε αποφανθεί πως οι περικοπές στις συντάξεις ήσαν συνταγματικές. Προσωπικά έχω εκφράσει πολλές φορές τις επιφυλάξεις μου για αρκετές πολιτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, γνωρίζοντας την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο έργο της δικαιοσύνης την οποία προανέφερα.

Η δικαστική ηγεσία, όπως επίσης η στρατιωτική και η αστυνομική, θα πρέπει να είναι πλήρως αποκομμένες από την κυβερνητική δικαιοδοσία και έξω από κάθε πολιτικό παιχνίδι και σκοπιμότητα, αλλιώς δεν μπορούμε να θεωρούμε πως είναι ανεξάρτητες, αντικειμενικές, ανεπηρέαστες και προσηλωμένες στον σκοπό και το καθήκον τους.

Δυστυχώς και αυτή η μεταρρύθμιση για να εφαρμοσθεί, απαιτεί μία εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας, μια πολιτική που μόνο η Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» εκφράζει στην σημερινή Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν, το καθένα από την σκοπιά του, την πολιτική βούληση της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου