Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, αλλά δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, απαντώντας σε σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Washington. «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
«Σε όλα τα προγράμματα στα οποία εμπλεκόμαστε, εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Δεν αναμένουμε GRexit», ανέφερε ο Rice επισημαίνοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της στη ζώνη του ευρώ. Πιστεύω πως η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει μια εξήγηση στον Ελληνικό λαό για αυτή τη δήλωση του Rice. Λέει αλήθεια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και άρα η κυβέρνηση ψεύδεται στο εσωτερικό ή το αντίστροφο;
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη, αναφορικά με την «αδιαλλαξία» που έδειξαν στο θέμα των μέτρων της έκτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος η οποία «ακρωτηρίασε» ένα πρόγραμμα που είχε εισέλθει σε ικανοποιητική τροχιά, ο Rice απάντησε:
«Δεν δέχομαι τον όρο αδιαλλαξία που περιγράφεται στην εν λόγω κριτική. Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του».
«Για το χρέος υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του», απάντησε ο Rice στο ερώτημα για το εάν και κατά πόσο είναι εξυπηρετήσιμο το Ελληνικό χρέος και για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους του ΔΝΤ ενώ πρόσθεσε ότι κατά την τρέχουσα επιθεώρηση ελπίζει πως θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας.
«Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και προς το ΔΝΤ», σημείωσε ο Rice απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει στις 6 Μαΐου 200 εκατομμύρια ευρώ για τους τόκους και στις 12 Μαΐου 750 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του κεφαλαίου.
«Το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας της Ελλάδος. Δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία που το ΔΝΤ χρειάζεται για να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση. Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ απαιτείται περιεκτικό πακέτο. Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα» ανέφερεο Rice.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν γνώριζε εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Madeleine Odette Lagarde και οι άλλοι εκπρόσωποι της τρόικα, είχαν στείλει επιστολή στο Έλληνα πρωθυπουργό στις οποίες να επισημαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» τους. «Δεν γνωρίζω για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι αξιοσημείωτο το ότι ο James M. Boughton, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, κατέθεσε στο Ταμείο πρόταση για αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας στην περίπτωση που αθετεί πληρωμές προς τους δανειστές της.
Σύμφωνα με τον James M. Boughtonμ με αφορμή την κρίση του 2010 στη χώρα μας, αποκαλύφθηκαν σημαντικές ελλείψεις και κενά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ σημειώνει ότι κανένα ίδρυμα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι επικεφαλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, παραμένει πιθανή η κυριαρχία στενών συμφερόντων επί του παγκόσμιου κοινού συμφέροντος.
Ο James M. Boughton καταλήγει πως για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταρτίσει μια αποτελεσματική στρατηγική, βάσει της οποίας θα μειώσει τις ευκαιρίες των πιστωτριών χωρών να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις επίλυσης των κρίσεων.
Το ΔΝΤ μέρα με την ημέρα αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο τον "βρώμικο" ρόλο που έχει αναλάβει στην δυτική πολιτική, δηλαδή τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών ανά την υφήλιο. Τα στελέχη του απροκάλυπτα πλέον, ζητούν να θεσμοθετηθεί η παρουσία τους στις διεθνείς κυβερνήσεις και επιπλέον να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ επιρροής στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου