Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δις ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δις ευρώ στην ECB τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής κάποιας δόσης, θα συνιστούσε μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μαι αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι ή/και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας συνεπώς τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου, οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι Standard & Poor's, ο Fitch και η DBRS, οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης της Δύσης, υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ECB, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να την θέσει στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».
«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ECB, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Frank Gill, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό των S&P's. Ο Ed Parker του Fitch και ο Fergus McCormick του DBRS δήλωσαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη των S&P.
Όσο για τον οίκο Moody's, συμφωνεί με τους υπόλοιπους τρεις οίκους όσον αφορά στη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, αλλά έχει διαφορετική άποψη αναφορικά με την ECB. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Dietmar Hornung, δήλωσε ότι η μη πληρωμή στην ECB θα θεωρείτο χρεωκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης, ελάχιστο τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους ή/και ιδιώτες πιστωτές στην περίπτωση που δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ECB. Σύμφωνα με τον Yannis Manuelides του διεθνούς νομικού ομίλου των Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν το να δοθεί τεχνικά η δυνατότητα στο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. To Reuters όμως θεωρεί πως αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει απίθανο, δεδομένου του ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο.
Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, οι οίκοι αξιολόγησης (και όχι μόνο), εκφράζουν και υλοποιούν την ευρύτερη πολιτική της Δύσης. Κατά λογική συνέπεια, λοιπόν, η συγκεκριμένη δήλωση των τριών από τους τέσσερις μεγάλους οίκους σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι έχουν βρει τον τρόπο να υλοποιήσουν τα όσα σχεδιάζουν για την χώρα μας. Άλλωστε τα σημάδια το τελευταίο διήμερο είναι ανησυχητικά καθησυχαστικά από την πλευρά των δυτικών, κάτι που φανερώνει πως αν μη τι άλλο, δεν ανησυχούν για την έκβαση των "διαπραγματεύσεων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου