Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/05/2015

Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση

Το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους επισημαίνει δημοσίευμα της Holly Ellyatt στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο κάνει λόγο για το φάσμα της χρεωκοπίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του δημοσιεύματος της Ellyatt «Συμφωνία ή όχι, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την χρεωκοπία»

Όπως γράφει το CNBC «παρά τις πρόσφατες ελπίδες ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν τελικά σε μια συμφωνία μέσα στον Μάιο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι τελικά μια συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση της ενίσχυσης συνεχίζονται, έπειτα από μήνες έντονων διαβουλεύσεων. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει στον φόβο πως τελικά η GRexit είναι ένα σενάριο σχεδόν δεδομένο».

Ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, δηλώνει στο CNBC ότι «στο τέλος η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεωκοπία. Εάν αυτό θα συνοδευτεί και με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μια άλλη ιστορία, όμως θεωρώ ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν [σημ. ΜΒΒ: η κυβέρνηση] είναι να κερδίσουν χρόνο».

Ο Jakobsen υποστηρίζει στο ίδιο άρθρο το προφανές, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει δύο λύσεις: Από τη μία να υπάρξει στάση πληρωμών που θα συμβεί στην περίπτωση της χρεωκοπίας. Από την άλλη υπάρχει η λύση της ανάπτυξης εκτός της ευρωζώνης, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα δε φαίνεται πρόθυμη να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα που θα θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομία της».

«Μπορεί να μην βγω αληθινός φέτος, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών κάποια στιγμή, γιατί το βάρος του χρέους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας είναι τόσο βαρύ που δεν μπορούν να το σηκώσουν χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θέλει να κάνει», καταλήγει η εκτίμηση του Jakobsen στο άρθρο του CNBC.

Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Jakobsen, η λύση είναι μία για τη χώρα μας και βασίζεται στα εξής απλά αλλά ουσιαστικά βήματα:

(1) Συνέπεια στις υποχρεώσεις της, χωρίς ωστόσο να απειληθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας μας.

(2) Συμφωνία με τους εταίρους για την αποχώρηση της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ και την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, με συνθήκη παρόμοια με αυτή που πέτυχαν οι Γερμανοί το 1953.

(3) Πρώτα βήματα σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας στην νέα αλλά ανεξάρτητη και αδέσμευτη πραγματικότητά της.

(4) Μη ελεγχόμενη από την Ε.Ε. παραγωγή που θα φέρει την ανάπτυξη και θα ισχυροποιήσει το εθνικό νόμισμα καθιστώντας το "σκληρό".

Τα βήματα είναι συγκεκριμένα και απλά, αλλά όπως έχω ξαναπεί έχουν μια βασική προϋπόθεση: Απαιτείται ΕΛΛΗΝΑΣ πολιτικός για να τα υλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου