Αντίπαλο δέος ή ίδιο λάθος; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/05/2015

Αντίπαλο δέος ή ίδιο λάθος;

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin επικύρωσε το Σάββατο 2 Μαΐου 2015 τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες που είναι γνωστές ως BRICS δηλαδή την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική.

Η Μόσχα αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποθεματικό ταμείο, ενώ η Κίνα 41 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2014 στην Βραζιλία. Οι αναδυόμενες οικονομίες, σχεδιάζουν παράλληλα να δημιουργήσουν τη δική τους Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα εδρεύει στη Σαγκάη, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να αποτινάξουν τη δυτική κυριαρχία από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

«Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες των BRICS έχει επικυρωθεί», ανέφερε έγγραφο του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και την Russia Today.

«Το ταμείο έχει ως στόχο να προστατεύσει τις χώρες των BRICS απέναντι στις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας και να προωθήσει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών-μελών», σημειώνεται επίσης στο έγγραφο του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία, η οποία δοκιμάζεται κάτω από τεράστιες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών της ισοτιμιών μετά από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, βλέπει το ταμείο ως μία εναλλακτική λύση απέναντι στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στους οποίους τον κυριαρχικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα επαναλάβω πως προσωπικά αμφιβάλλω πολύ αν μια αποτυχημένη συνταγή μπορεί να γίνει πετυχημένη, εκτός και αν υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στην υλοποίηση. Εξακολουθώ να μην μπορώ, όμως, να βρω συνεκτική δύναμη ή κοινά σημεία στους BRICS παρεκτός του κοινού αλλά εντελώς προσωρινού χαρακτηριστικού τους, ότι δηλαδή σήμερα είναι οι ταχύτερα αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές. Αυτό, όμως, δεν είναι ούτε μόνιμο, ούτε αποτελεί συνεκτική δύναμη.

Η Ρωσία από την άλλη, προσπαθεί να ανοικοδομήσει εκ νέου την αυτοκρατορία της, οπότε κρίνει πως είναι απαραίτητες ενέργειες προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, όπως επίσης απαραίτητες είναι οι κινήσεις δημιουργίας μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που θα ελέγχει εκείνη και όχι η Δύση.

Η παγκόσμια τάση είναι να υπάρχει κεντρικός έλεγχος στην εξουσία, κεντρική διαχείριση του χρήματος, πλήρης έλεγχος της παραγωγής και εξαιρετικά ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί και οι συνθήκες είναι αρκετά επίφοβες για μια νέα παγκόσμια σύρραξη. Έχει αποδειχθεί ιστορικά πως οι περίοδοι της μακροχρόνιας πολιτικής αστάθειας κατέληξαν πάντοτε σε γενικευμένη αναστάτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου